MILE STOJIC I ISMET BEKRIC DOBITNICI GODISNJE NAGRADE DRUSTVA PISACA BiH

Stojić i Bekrić dobitnici godišnje nagrade Društva pisaca BiH

Sa uručenja godišnje nagrade Društva pisaca BiH za 2009. godinu, Fotografije uz tekst: Zvjezdan Živković

Sa uručenja godišnje nagrade Društva pisaca BiH za 2009. godinu, Fotografije uz tekst: Zvjezdan Živković

08.06.2010
Mile Stojić i Ismet Bekrić dobitnici su godišnje nagrade Društva pisaca BiH za najbolja djela objavljena u 2009. godini. Nagrade su im uručene na prigodnoj svečanosti organizovanoj u utorak u Sarajevu.

Najbolje književno djelo biralo se iz oblasti poezije, proze, esejistike, te književno-historijskih i esejističko-filozofskih studija.  

Mile Stojić na uručenju nagrade, 8. jun 2010.

Zbirka poezije „Među zavađenim narodima“ Mile Stojića Društvo pisaca BiH proglasilo je za najbolje književno djelo objavljeno prošle godine. Za njega ova nagrada ima veliki značaj jer dolazi od Društva čiji je član već 40 godina. Postdejtonsko stanje Bosne i Hercegovine i njezinih naroda tematika je koju tretira Stojić u nagrađenoj zbirci:

„Ona govori o našem poraću, o situaciji ljudi koji su razbijeni, raseljeni, koji nemaju puno izbora. Ali i u takvom životu može se stvarati poezija – i ja sam to pokušao. Smatram da moje kolege uglavnom o tome i pišu. Meni nedostaje malo ljubavnih, lakših tema. Međutim, mi sami sebi ne određujemo temu, nego je nas tema odredila i tako će nas dalje određivati.“

Društvo pisaca BiH već treću godinu dodjeljuje i posebnu nagradu iz oblasti književnosti za djecu i mlade. Dobitnik ove nagrade je Ismet Bekrić – jedan od najnagrađivanijih pjesnika za mlade na području Balkana, za knjigu bajki „Drveni konjić“: 

Ismet Bekrić na uručenju nagrade, 08. jun 2010.

„Naša književnost baštini dobru bajku još iz narodne priče, iz priča Branka Ćopića, Ahmeta Hromadžića, pa i Nenada Radanovića. Kad sam počeo da pišem bajke, nisam mislio na knjigu već sam pisao za list „Palčić“ iz broja u broj po jednu bajku. Kad sam vidio da djeca u školama čekaju novi broj lista i bajku, ohrabrio sam se da objavim tu knjigu bajki.“

„Poetska nit, koju sadrže i bajke, živi u Sarajevu“ dodao je Bekrić i ocijenio značajnim potez Društva da ustanovi nagradu za književnost namijenjenu djeci i mladima. Time se, smatra on, pokazuje da ta književnost, koja u BiH ima bogate korijene, nije manje važna, već da je nedjeljivi segment književnosti uopće.

Predsjednik Društva pisaca BiH Amir Brka, obrazlažući odluku žirija, naglasio je da su najbolja djela izabrana u veoma tijesnoj konkurenciji, jer su mnogi naslovi mogli biti nagrađeni ulaskom u uži izbor.

„Zahvaljujem puno žiriju koji mi je većinom glasova dao nagradu. Drago mi je da je to bilo većinom glasova jer živimo u vremenima kada nas jednoglasne odluke uvijek podsjećaju na neka vremena u kojima se ne bi više htjeli vratiti“,
rekao je Stojić.  
 
Pročitajte i ovo: 
Brka: Društvo pisaca BiH se treba modernizirati

Komentariši