18 GODISNJICA BITKE: SJECANJE NA HEROJSKU ODBRANU ZUCI

18. godišnjica bitke

Sjećanje na herojsku odbranu Žuči

08.06.2010.
image
U povodu obilježavanja 18. godišnjice Bitke na Žuči danas je na platou Žuči kraj Sarajeva upriličena centralna manifestacija u znak sjećanja na herojstvo branitelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Tim povodom ovaj su lokalitet pohodile brojne delegacije institucija vlasti u BiH i boračkih udruženja, kao i preživjeli saboraci, porodice šehida i palih boraca te brojni građani i zvanice koji su odali počast braniteljima BiH i njenog glavnog grada.

Cvijeće kod spomen-obilježja "Hair česme" položili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, kao i delegacije Drugog pješadijskog (Rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH (koji baštini tradicije Armije RBiH), Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, udruženja 2. viteške brigade Novi Grad i Prve slavne 111. viteške brigade Armije RBiH, HVO-a Kantona Sarajevo, Dobrinjske brigade, te sarajevskih općina.

Obraćajući se sudionicima skupa predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ukazao je na presudnu ulogu onih koji su položili živote u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je upozorio na pokušaje izmjene karaktera rata u BiH, odnosno sve učestalije i bezočnije tvrdnje da BiH nije bila napadnuta.

"Ovo ovdje je dokaz da su bili napadači i da su bili branitelji. Branitelji su odbranili Sarajevo i BiH", kazao je Silajdžić.

Sudionike skupa pozdravio je i federalni premijer Mustafa Mujezinović, izražavajući zahvalnost svima onima koji su branili BiH.

Kazao je kako se borba za BiH nastavlja i u miru, te da se to najbolje čini služenjem istini.

Nekolicina nezadovoljnika s negodovanjem je propratila njegovo obraćanje, na što ih je premijer pozvao na dostojanstvo, podsjećajući ih da se nalaze na mjestu na kojem se vodila jedna od sudbonosnih bitaka za odbranu Sarajeva i BiH.

U ime organizatora Manifestacije Općine Novi Grad Sarajevo sudionicima se obratio načelnik Damir Hadžić, uz napomenu kako je neophodno njegovati sjećanje na one kojima najviše dugujemo, onima koji su se odlučno suprotstavili agresiji i odbranili dostojanstvo, čast i identitet.

U bici 8. juna 1992. godine branitelji Sarajeva su nadčovječanskim naporima osloboditi dominantnu kotu na brdu Žuč – vrh Orlić te širi potez (lokalitet) koji gravitira toponimima Volujak i Krstac, kao i naseljima Smiljevići i Zabrđe, istovremeno, zaplijenivši značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala.

U bici za Žuč po prvi puta sudjelovale su združene snage u sklopu tadašnje Teritorijalne odbrane i to pet odreda – Velešićki, Pofalićki, Buća Potok, Boljakov Potok i Sokolje u sadejstvu s vogošćanskim odredima.

Radi se o pobjedonosnom poduhvatu kojim su potvrđeni rezultati "Pofalićke bitke" od 16. maja te osigurana i učvršena komunikacija s braniteljima s područja Vogošće, odnosno naseljima Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

U strateškom i taktičkom pogledu osvajanjem Orlića, spriječene su snage agresora u nakani "presjecanja Grada", te stvorene pretpostavke za kasnije zauzimanje Kote 850., Visa i Golog brda, odakle su neprijateljske snage svakodnevno i neselektivno djejstvovale iz oruđa najvećih kalibara po tada opkoljenom Sarajevu.

(FENA)

Komentariši