ZBOG OSUDE ZIDOVA NOVINARKA HELEN THOMAS SE POVLACI IZ BIJELE KUCE

Zbog osude Židova novinarka Helen Thomas se povlači iz Bijele kuće

89-godišnja novinarka objavila je da se povlači iz zbora novinara Bijele kuće nakon osude njene izjave da se Židovi trebaju "gubiti iz Palestine"

image

Helen Thomas, 89-godišnja novinarka koja od 1960. izvješćuje iz Bijele kuće i sudjeluje na dnevnim brifinzima, objavila je danas da se povlači iz zbora novinara Bijele kuće, nakon osude njene izjave da se Židovi trebaju "gubiti iz Palestine".
          
Bijela kuća je prije toga osudila izjavu novinarske veteranke, koja je također kazala da se Židovi iz Izraela trebaju vratiti "kući" u Poljsku, Njemačku i SAD", kao "uvredljive i za osudu".
          
Srednja škola Walt Whitman u Bethesdi, u predgrađu Washingtona, u nedjelju je otkazala predviđeni govor Helen Thomas maturantima, nakon što se video snimka  njezinih komentara o Izraelcima i Palestincima pojavila na YouTube-u i izazvala negodovanje javnosti.
          
Thomas, 89-godišnja kći libanonskih imigranata, pratila je Bijelu kuću gotovo pola stoljeća, najdulje kao šefica dopisništva agencije United Press International iz Washingtona, ali posljednjih desetak godina kao kolumnist za Hearst Newspapers.
          
Ona je dobro poznata američkim TV gledateljima, jer je godinama imala čast, kao doajen zbora novinara Bijele kuće, postaviti prvo pitanje na predsjedničkim  konferencijama za tisak.
          
Nakon što je postala kolumnist, Thomas je izgubila tu privilegiju, no ona je i dalje postavljala pitanja na brifinzima, u kojima je često kritizirala Izrael.
          
Tony Snow, pokojni glasnogovornik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, jednom joj je prigovorio da ima "gledište Hezbollaha", šiijitskog gerilskog pokreta u Libanonu.
          
Posljednji je puta kritizirala Izrael u pitanjima glasnogovorniku Robertu Gibbsu o tome zašto Bijela kuća nije osudila izrelsko ubojstvo devet civila u turskoj humanitarnoj flotili za Gazu.
          
Thomas je 27. maja dala izjavu za Web portal RabbiLIVE.com. u kojoj je, među ostalim, kazala za Palestince: "Zapamtite, ti ljudi su okupirani, to je njihova zemlja". U odgovoru na drugo pitanje, rekla je da Židovi koji žive u Izraelu, trebaju ići "kući…u  Poljsku,
Njemačku…Ameriku, i svugdje drugdje".
          
Video snimka se u tome trenutku zacrni, što je praćeno riječima komentatora web portala: "Šest milijuna Židova ubijeno je kod kuće u Njemačkoj i Poljskoj. Zna li Helen Thomas da su Židovi živjeli u Izraelu prije holokausta. Kako je moguće da Helen izvještava nepristrano?".
          
Nakon oštrih osuda njezine izjave, Thomas se ispričala, rekavši: "Duboko žalim zbog svojih prošlotjednih komentara o Izraelcima i
Palestincima".
          
No, snimka njezinih izjava tijekom vikenda je bila jedna od udarnih vijesti na blogovima i u televizijskim izvješćima u SAD-u.

Komentariši