ROBERT DONIA: VODJE BOSANSKIH SRBA HTJELI OTCJEPLJENJE OD BiH RADI STVARANJA VELIKE SRBIJE

Donia: Vođe bosanskih Srba htjeli otcjepljenje od BiH radi stvaranja Velike Srbije

"Vaš i program Slobodana Miloševića bio je da u jednoj državi ostanu one teritorije koje ste smatrali srpskim, a to se nije podudaralo s tadašnjim granicama i viđenjem drugih", kazao je Donia

image Donia: SDS krenuo sa separatizmom još 1991. godine

 

Svjedok optužbe Robert Donija izjavio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su vođe bosanskih Srba "vodile politiku separacije od BiH da bi se stvorila velika Srbija".

Optuženi Karadžić, koji se brani sam, to je odbacio kao "nakaradno i naopako", tvrdeći da je cilj Srba u BiH bio "ostanak u Jugoslaviji, što je veća mogla biti".

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja upitao Doniju da li zna da je jedan od prioriteta bosanskih Srba bio da "ostanu u Jugoslaviji", a svjedok je odgovorio: "Da, u nekoj većoj ili velikoj Srbiji".

– Nije u velikoj Srbiji, nego u Jugoslaviji što je veća mogla biti…Kakva bi to velika Srbija bila ako bi u njoj ostale i Makedonija i Crna Gora i BiH i Srpska Krajina – pitao je Karadžić.

– Vaš i program Slobodana Miloševića bio je da u jednoj državi ostanu one teritorije koje ste smatrali srpskim, a to se nije podudaralo s tadašnjim granicama i viđenjem drugih – uzvratio je Donija.

Potvrđujući da je očuvanje Jugoslavije bio jedan od ciljeva Srpske demokratske stranke, čiji je Karadžić lider bio, Donija je, međutim, ocijenio da je vođstvo preduzelo "separatističke aktivnosti" još 1991. "prije nego što je nestala mogućnost opstanka Jugoslavije".

Prva od tih aktivnosti, prema vještaku optužbe za istoriju, bila je formiranje zajednica opština u Bosanskoj Krajini, koju su činile samo opštine sa srpskom većinom, s ciljem da se "oslabi država BiH".

Karadžić je to negirao, tvrdeći da su te zajednice imale ekonomski karakter.

– Kažete da su Srbi bili separatisti…A od koga su htjeli da se separiraju – upitao je svjedoka optuženi.

– Htjeli su se odvojiti od BiH od januara 1991 – odgovorio je Donija.

Potvrđujući da je vođstvo SDS-a željelo da, u slučaju izlaska BiH iz Jugoslavije, "stvori Republiku Srpsku i da ona bude nezavisna", Karadžić je rekao da je za Srbe bio "bolan kompromis" da prihvate "da RS ostane u BiH i da ne bude nezavisna".

Karadžić će sutra nastaviti da unakrsno ispituje Doniju.

Bivši predsjednik RS optužen je za genocid u Srebrenici i još osam opština u BiH, etničko čišćenje nesrba širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca.

Komentariši