IVO JOSIPOVIC: “ZAPADNI BALKAN OKRECE LEDJA RATOVIMA I OBNAVLJA REGIONALNE VEZE”

Josipović: "Zapadni Balkan okreće leđa ratovima i obnavlja regionalne veze"

24sata.info PHOTO

image Ivo Josipović / 24sata.info

 

24SI – Zemlje Zapadnog Balkana okreću leđa ratovima iz 90-tih godina 20. vijeka i počele su stvarno obnavljati regionalne veze, važne za njihov put u EU…

 

…izjavio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za agenciju Reuters.
Do ovoga proljeća smatralo se da su zemlje bivše Jugoslavije zarobljene u historijskim suparništvima, ali niz regionalnih sastanaka donio je novu nadu toj osiromašenoj regiji, koju se nekoć nazivalo crnom rupom Evrope, navodi Tportal.

"Dogodile su se važne promjene….Bilo je nekoliko inicijativa za zatopljavanje odnosa. Konačno, to je i prioritet moje politike", rekao je Josipović u intervjuu, dan uoči potpisivanja važnoga sporazuma o vojnoj saradnji između Hrvatske i Srbije.

"Za mene je to (sporazum) važan znak normalizacije i dobre perspektive u budućnosti", rekao je Josipović.

Dodao je da se regija još mora boriti sa problemima kao što su pomirenje, ponovna uspostava povjerenja i trgovine, povratak izbjeglica, zaštita manjina i neriješena granična pitanja.

"To se ne može riješiti preko noći, ali važno je da je taj proces počeo, da ima dobre volje", istakao je hrvatski predsjednik.

Kako navodi Reuters, Hrvatska dobro napreduje prema ulasku u EU, vjerovatno 2012. i prenosi Josipovića koji kaže da Hrvatska čini ozbiljne napore u reformi pravosuđa i javne uprave, ali za to treba vremena.

"Svi mi znamo, i EU zna, da se reforma pravosuđa i uprave ne može izvesti jednim potezom. To je proces i mislim da oni očekuju napredak u tome procesu", rekao je Josipović.

"Ja sam optimističan…Mislim da Hrvatska može zaključiti pregovore do kraja ove godine ili početkom iduće….Ali, svjesni smo nužnosti reformi i one će se nastaviti", istakao je hrvatski predsjednik.

(24sata.info)

1 komentar

 1. Zdravo,
  Prije svega, izvinjavam se na pomalo neobicnom pristupu vasim komentarima…

  Zatim, posto sam siguran da ovo sto slijedi i vas interesuje, pozivam vas da pazljivo procitate nastavak.

  KO JE UBIO ISMETA

  Bosni se zasigurno spremaju novi ratni sukobi !

  To prolijevanje krvi, na Balkanu, izmedju muslimana i krscana, nam ponovo spremaju jevreji-sioniste.

  Novi rat, izmedju bosanskih muslimana i njihovih komsija trebao bi otpoceti, po sionistickoj strategiji, u isto vrijeme sa guranjem zapadnih zemalja u globalni rat sa Sudanom, Sirijom, …a posebno sa Iranom, gdje imaju namjeru, javna je tajna, upotrijebiti oruzije za masovno unistenje, – atomsku bombu !

  Propagandne i druge pripreme za te ratove su vec u poodmakloj fazi pa sa sigurnoscu mozemo reci da se uopste nije daleko od zestokih sukoba, kako na Bliskom Istoku tako i kod nas.

  Njima su globalni sukobi izmedju krscana i muslimana potrebni kako bi skrenuli paznju sa njihove totalne ekonomske i kulturoloske dominacije nad Zapadom, Kinom, Rusijom, Indijom…

  Radi se o internacionalnom komplotu po kojem bi oni, ratovima, trebali ocuvati svoje vladajuce pozicije ; u tom komplotu ucestvuju kako sionisti sa Zapada i sa Istoka, tako i oni prikriveni i mnogobrojni u nasim redovima, a koji se predstavljaju bosanci I muslimani.

  Kod nasih komsija je ista stvar : tamo mozemo vidjeti sionistu da nakrivi subaru, ili da, za dom spreman, mase sahovnicom.

  Zato, mi cemo danas prokomentarisati neke od najinteresantnijih dogadjaja sa terena, usko povezanih sa opisanim komplotom, kako bi i opravdali ovakvo vidjenje situacije i kako bi ponudili neka rijesenja.

  Tako cemo odgonetnuti zasto su sionisti organizovali ekonomsku krizu ; vidjecemo da su novi spektakularni atentati na zapadu itekako moguci ; upoznat cemo se jos jednom sa stvarnim identitetom globalnih terorista ; analiziracemo kako i zasto ‘’nasi’’ politicari i vjerski sluzbenici, u sluzbi jevrejskog racizma-sionizma, tolerisu proteroristicki wahabizam ; zatim, pozabavicemo se ‘’vrbovanjem’’ kriminalaca u ratne svrhe i inace sa situacijom u sarajevskom podzemlju. Tu cemo otkriti mnoge tajne, i dokazati, logikom, da Bajramovic Ismet Celo, notorni kriminalac koji je saradjivao sa vlastima, – kao uostalom vecina vodecih bosanskih kriminalaca -, uopste nije izvrsio samoubistvo vec da se radi o najobicnijoj likvidaciji.
  Podjimo redom…
  Nastavak texta pozete procitati na blogu
  http://kurbla.blogger.ba/

  Pozdrav,

Komentariši