21. APRILA, SAD CE PUSTITI U OPTICAJ NOVU NOVCANICU OD 100 DOLARA

21. aprila

SAD će pustiti u opticaj novu novčanicu od 100 dolara

SAD planiraju da puste u opticaj novu novčanicu od 100 dolara koja će biti predstavljena široj javnosti 21. aprila, javile su agencije.

Na specijalnoj ceremoniji u Vašingtonu, nova novčanica će biti predstavljena uz učešće američkog ministra finansija Timotija Gajtnera, šefa Federalnih rezervi Bena Bernankija i direktora američke tajne službe Marka Salivena.

Vlada SAD-a obično donosi odluke o promjeni dizajna novčanica nakon pažljive procjene tekuće situacije u vezi sa štampanjem falsifikovanog novca, podsjetila je agencija Prajm-Tas.

Sve američke banknote će i nakon puštanja u opticaj nove novčanice od 100 dolara ostati zakonsko platežno sredstvo, nezavisno od godine puštanja u opticaj, tako da nije neophodno mjenjati stare novčanice za nove, saopćile su američke vlasti.

Prezentacije banknote od 100 dolara novog dizajna poslužit će kao početak globalne kampanje informisanja javnosti, u kojoj će učestvovati vladine ustanove različitih zemalja, sa ciljem da informišu vlasnike novčanica od 100 dolara o osobenostima nove banknote, prije nego što ona bude zvanično puštena u opticaj.

Besplatan materijal za informisanje o novoj novčanici biće na raspolaganju na 25 jezika na sajtu www.newmoney.gov, od 21. aprila. Novčanica od 100 dolara je najveća američka novčana jedinica u masovnom prometu.

Oko dvije trećine svih banknota te vrijednosti koristi se van granica SAD-a.

(FENA)

Komentariši