1. APRILA OVE GODINE USTAVNI SUD BiH ZATVARA KANCELARIJU U BANJALUCI

1. aprila ove godine

Ustavni sud BiH zatvara kancelariju u Banjaluci

Banjalučka kancelarija Ustavnog suda BiH biće zatvorena 1. aprila, odlučeno je na današnjoj sjednici Ustavnog suda BiH u Sarajevu.

U saopštenju se navodi da će Kancelarija u Banjaluci biti zatvorena iz finansijskih razloga te zbog činjenice što više ne postoje razlozi iz člana 92. stav 2. Pravila Ustavnog suda BiH.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu u 2009. godini u kome je navedeno da je Ustavni sud BiH u toku prošle godine primio 4 209 predmeta, od čega 18 zahtjeva za ocjenu ustavnosti i 4 191 predmet iz apelacione nadležnosti ovog suda.

Od primljenih predmeta Ustavni sud je do 31. decembra 2009. godine riješio 3 294 predmeta – 14 za ocjenu ustavnosti i 3 280 apelacije.

U navedenom izvještajnom periodu Ustavni sud je održao 51 sjednicu, šest plenarnih, sedam sjednica Vijeća od pet odnosno šest domaćih sudija u ulozi plenarne sjednice, 17 sjednica Vijeća petorice i 21 sjednicu Malog vijeća.

Poštujući najviše pravne standarde Vijeće od pet sudija je u 2009. godini jednoglasno usvojilo 3 284 odluke ili 99,4 odsto, a samo 20 odluka proslijeđeno je Ustavnom sudu na razmatranje na plenarnim sjednicama.

Ustavni sud BiH ističe da je 14 godina od osnivanja stvorio sistem koji funkcioniše samostalno, bez mogućnosti uticaja izvana ili iznutra, sistem koji ne dozvoljava da ovaj sud, kako se navodi, postane dopunska politička arena ili sredstvo bilo kakve manipulacije.

Ustavni sud BiH navodi da je učinio sve da njegov rad bude maksimalno transparentan, pristupačan javnosti i demokratičan, a kao jedan od najviših demokratskih standarda ustavnog sudovanja primijenjen u praksi Ustavnog suda BiH navodi se mogućnost pisanja izdvojenih mišljenja u odlukama.

(SRNA)

Komentariši