15 GODINA KASNIJE – OSLOBADJANJE KONJICA NIJE NIKAKO OBILJEZENO

15 godina kasnije

Oslobađanje Konjica nije nikako obilježeno

Poslije višednevnih borbi, 14. septembra 1994. godine jedinice 4. korpusa Armije RBiH oslobodile su preko 100 kilometara kvadratnih teritorije općine Konjic i Bosne i Hercegovine.

Poslije oslobođene Ljubine planine, sela Bijela i drugih kota neposredno iznad Konjica, odakle su agresori granatirali ovaj grad i put M17, Konjičani su mogli odahnuti. Znali su tada Konjičani sve kote i sve svoje branitelje, a danas, 15 godina poslije, taj dan nikako nije obilježen, nedovoljne su pouke i sjećanja na ove slavne dane, heroje Ljubine i odbrane grada, kažu za Fenu bivši komandant Islo Nuhić i borac Aziz Nuhić.

Općina Konjic imala je pet brigada, ima skoro hiljadu poginulih i ranjenih, ali grad još uvijek nema spomen-ploču niti spomen-pohod posvećen oslobođenju Ljubine, nema spomen-sobe posvećene svojim brigadama, nema nijedne knjige iz proteklog oslobodilačkog rata, a ima sedam boračkih organizacija proisteklih iz perioda 1992-1995. godina.

Grad bi morao znati ko ga je branio i odbranio, ko je zaslužan što agresorska čizma nije ušla u njega, a mnogi datumi, poginuli i ranjeni mladići zaslužuju trajnu pažnju i nezaborav, kažu bivši borci.

(FENA)

1 komentar

Komentariši