SAD: SARADNIK MILORADA (RODA) BLAGOJEVICA IZVRSIO SAMOUBISTVO?

SAD

Saradnik Roda Blagojevića izvršio samoubistvo?

Jedan od najbližih saradnika bivšeg guvernera američke države Ilionis Milorada (Roda) Blagojevića preminuo je u bolnici u Čikagu nedjelju dana prije nego što je trebalo da otpočne odsluženje zatvorske kazne zbog poreske prevare.
Foto: AP

Foto: AP

Pedesetjednogodišnji Kristofer Keli, koji je pronađen u petak uveče na parkingu jednog stovarišta drvne građe jugoistočno od Čikaga, u mjestu Kantri Klab Hilsu, preminuo je u subotu ujutro.

Gradonačelnik tog grada Dvajt Velč rekao je da policija ispituje njegovu smrt kao samoubistvo.

Lokalna i državna policija saopštili su da je Savezni biro za istraživanje (FBI), takođe, bio na mjestu gde je Keli nađen.

Keli je radio na sakupljanju novca za Blagojevićevu kampanju i smatra se zaslužnim za skupljanje miliona dolara.

Keli se izjasnio da nije kriv povodom navoda u optužnici protiv Blagojevića u kojoj je i on naveden.

Blagojević je, između ostalog, optužen da je pokušao da proda upražnjeno mjesto Baraka Obame u Senatu.

Keli je trebalo od petka da počne sa odsluživanjem trogodišnje kazne zatvora pošto je priznao krivicu po optužbama za poresku pronevjeru koja je uključivala i navod da je hiljade dolara kockarskih dugova otpisao kao poslovne troškove.

Njega su međutim čekale presude po nizu drugih optužbi.

Keli, koji je volio da se kocka i koji je napravio velike dugove u Las Vegasu i kazinima na drugim mjestima, bio je član unutrašnjeg Blagojevićevog kruga.

U okviru Blagojevićeve optužnice on je, takođe, osumnjičen da je zajedno sa Blagojevićem planirao da koristi moć kancelarije guvernera da izvuče novac od osoba koje su tražile državno zaposlenje i za to je mogao da dobije dodatnu zatvorsku kaznu.

Tužioci su se nadali da će Keli pokušati da postigne dogovor o smanjenju zatvorske kazne time što bi pristao da sarađuje i da im kaže sve što zna o korupciji u državnoj vladi dok je Blagojević bio guverner. Međutim, kako su se optužbe protiv njega gomilale on je nastavljao da ćuti.

 

(SRNA)

Komentariši