14.9.2009. GODINE O ZAKONU BEZ KOJEG JE PODIJELJENO 170 MILIONA KM

Sutra o zakonu bez kojeg je podijeljeno 170 miliona KM
Cikotić: Povlačenje SDA iz državne vlade je posljednji potez…
13.09.2009.

Nakon što je entitetima dalo 170 miliona maraka od sukcesije, Vijeće ministara BiH će tek na sutrašnjoj sjednici razmatrati nacrt zakona o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava od sukcesije.

Zaobiđena država

Ovo nam je potvrdio zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović.

On dodaje kako se konačno priznalo da je novac podijeljen bez zakona, što se sada retroaktivno pokušava ispraviti. Kasumović tvrdi da se na ovaj način želi spriječiti i pitanje krivične odgovornosti onih koji su podijelili 170 miliona KM mimo zakona, i zaobišli državu i Brčko Distrikt kojima od te sume nije pripala nijedna marka.

Iako je iz SDA ranije bilo najavljeno da će se povući iz Vijeća ministara ako do sredine ovog mjeseca ne bude imenovan ministar sigurnosti, ministar odbrane Selmo Cikotić potvrdio nam je da će prisustvovati narednoj sjednici, ali novijih informacija o imenovanju Sadika Ahmetovića na mjesto ministra sigurnosti BiH nije imao.

Naveo je da je povlačenje iz državne vlade posljednji potez te da će insistirati na nastavku procedure imenovanja ministra sigurnosti. Također, u SDA nam je potvrđeno da ova stranka neće učiniti ništa što bi dodatno pogoršalo funkcioniranje bilo koje institucije, pa tako i Vijeća ministara.

Šta hoće SNSD

U krugovima SNSD-a potvrđeno nam je kako ne odustaju od ultimatuma da sve dok ne budu imenovani direktori Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunikacije, premijer BiH Nikola Špirić neće nastaviti proceduru imenovanja ministra sigurnosti, odnosno neće proslijediti zahtjev za imenovanje Ahmetovića u parlamentarnu proceduru.

S druge strane, u SDA su i dalje pri stavu da imenovanja direktora i ministara ne treba stavljati u isti koš, te insistiraju na tome da Špirić u skladu sa zakonskom procedurom, "koju već krši", deblokira imenovanje Ahmetovića za državnog ministra.

Halilović: OHR može spriječiti blokade

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović kazao nam je da će insistirati na poštivanju zakona, prema čemu je Špirić već trebao uputiti zahtjev za imenovanje Ahmetovića u proceduru. Naveo je da se ne smije dozvoliti daljnje kršenje zakona, na što bi trebali reagirati Parlament BiH i OHR, koji je jedini u poziciji da spriječi blokade u vlasti.

Autor: S. ŠKULETIĆ

Komentariši