11.9. 2009, GODINE SJEDNICA UZE RADNE KOMISIJE ZA DRZAVNU IMOVINU

U PETAK SJEDNICA UŽE RADNE KOMISIJE ZA DRŽAVNU IMOVINU Ispis
 09.09.2009.

conference2_mala.jpgČlanovi uže radne grupe Komisije za državnu imovinu sastat će se u petak kako bi pokušali usaglasiti tekst zakona o državnoj imovini. „U petak imamo užu radnu grupu koja je bila formirana da razmotri sve prispjele prijedloge zakona koji su trebali biti sačinjeni …

… od svih razina vlasti, dakle od članova komisije iz jednog entiteta, drugog entiteta, državne razine i Brčko Distrikta“, kazao je predsjednik Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša, dodajući da će uža radna grupa razmotriti sve pristigle prijedloge.

Po njegovim riječima, jednu verziju su uradili članovi komisije iz Republike Srpske i drugu na državnoj razini.

„Pet članova komisije sa državne razine i četiri člana komisije sa razine RS-a napravili su svoje prijedloge. Od članova komisije iz Federacije još uvijek nismo dobili a nema naznaka ni da ćemo ga dobiti. Bilo je naznaka da će nam Brčko Distrikt dostaviti i nadam se da ćemo do petka i tu verziju zakona dobiti“, kazao je Kutleša.

Dodao je kako će članovi uže radne grupe pokušati napraviti jednu zajedničku verziju koju bi razmatrali na sljedećoj sjednici Komisije.

Na pitanje u kom pravcu ide prijedlog koji su dostavili članovi komisije iz RS-a, Kutleša je odgovorio da su oni ostali na istim pozicijama kao i do sada.

„Dakle, da državi treba dati u vlasništvo jedan dio državne imovine sukladno njenim potrebama kako bi mogla obnašati svoje Ustavom i zakonom predviđene funkcije, a ostali dio, u principu, entitetima da pripadne u vlasništvo i nižim razinama vlasti“, kazao je Kutleša.

Upitan da li je optimist da će se u dogledno vrijeme doći do kompromisnog rješenja, odgovorio je: „Ulog je velik i to je krupno političko pitanje. Do sada sam ja bio jedan od najvećih optimista. Međutim, nisam izgubio svaku nadu, ali nisam ni preveliki optimist da bi mogli doći do nekog konkretnog rješenja.“

„Bez popuštanja, bez kompromisa, bez smisla za kompromis teško ćemo napraviti jedan zajednički korak. Potrudit ću se i uložiti sve svoje snage i mogućnosti da uvjerim članove Komisije kako su nam kompromisi nužni, jer u suprotnom, vidjeli smo šta je OHR poduzeo nakon što radna grupa za popis imovine nije odradila zadatak koji joj je bio stavljen odlukom Vijeća ministara. Tako ili slično se nešto može dogoditi i u slučaju da ova komisija, kojoj sam ja na čelu, ne iziđe sa nekim konkretnim prijedlogom načina rješavanja državne imovine, a to znači da ne iziđe sa nacrtom zakona o državnoj imovini“, kazao je Kutleša.

Istaknuo je kako on uvijek preferira rad domaćih institucija, „jer sve što je nametnuto teško može biti dobro, odnosno pogotovo teško može biti prihvatljivo za sve“.

Ali, napominje Kutleša, ako bi nacrt zakona bio domaći proizvod, tada postoji veća šansa da on bude po mjeri svih strana.

(Biznis.ba / Fena)

Komentariši