ALKALAJ NA SASTANKU PARTNERSKE KOMISIJE JADRANSKE POVELJE

Alkalaj na sastanku Partnerske komisije Jadranske povelje Ispis E-mail
08.05.2009.godina
Image
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je 8. maja u Tirani na ministarskom sastanku Partnerske komisije Jadranske povelje.

Domaćin sastanka bio je Lulzim Basha, ministar vanjskih poslova Republike Albanije. Pored ministra Alkalaja, učestvovali su ministri vanjskih poslova Republike Makedonije i Crne Gore, generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, pomoćnik zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, te državni sekretar Republike Hrvatske za evropske integracije.

Generalni sekretar Scheffer je, u svom obraćanju, potvrdio podršku Jadranskoj povelji i ohrabrio njen daljnji rad, kao i saradnju među zemaljama članicama, izrazivši nadu da će, nakon Albanije i Hrvatske, i preostale zemlje Jadranske povelje uskoro ispuniti uvjete i postati članice NATO-a.

Sastanak u Tirani predstavlja nastavak dijaloga koji ima za cilj da pomogne zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka evroatlantskim integracijama. Ministri su se složili da Jadranska povelja ima veoma važnu ulogu u unapređenju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja.

Zemlje Jadranske povelje su čvrsto opredijeljenje za međusobnu saradnju u procesu evroatlantskih integracija. U regionu je načinjen veliki iskorak u brojnim domenima, a razvojem dobrosusjedskih odnosa dat će se doprinos konsolidaciji stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja. Ocijenjeno je da je evroatlantska perspektiva motorna snaga unutrašnjih reformi, te da se proces evroatlantskih integracija mora nastaviti.

U svom obraćanju, ministar Alakaj je dao svoje viđenje ishoda nedavno održanog Samita NATO-a, predstojećeg predsjedavanja BiH Jadranskom poveljom, te predstavio moguće aktivnosti unutar Jadranske povelje koje bi mogle doprinijeti produbljenju saradnje među zemaljama članicama.

Ovom prilikom, ministar Alkalaj se osvrnuo na angažman BiH u Afganistanu, te govorio o bitnim događajima u ovoj godini kojima će BiH biti domaćin, izrazivši zadovoljstvo time što će BiH biti prva nova članica Jadranske povelje koja će predsjedavati u drugoj polovini 2009. godine, od 1. jula do 31. decembra.

Na kraju sastanka, ministri su usvojili Zajedničku izjavu.

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Alkalaj se sastao sa pomoćnikom zamjenika američkog državnog sekretara Stuartom Jonesom, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši