DOSTA PANIKE: SVINJSKA GRIPA NIJE NISTA OPASNIJA OD OBICNE?

DOSTA PANIKE: SVINJSKA GRIPA NIJE NIŠTA OPASNIJA OD OBIČNE?! Ispis
 02.05.2009.godina

maska_dijete.jpg

Virus gripe A koji je zaprijetio svijetu pandemijom, djeluje sve manje zlokobno, ocijenili su u petak američki epidemiolozi, a neki od njih navode kako nema razloga vjerovati da je novi virus opasniji od …

… sezonske gripe, piše Slobodna Dalmacija.

Centar za nadzor i prevenciju bolesti iz Atlante (CDC) objavio je u petak da je potvrđen ukupno 141 slučaj u 19 saveznih država, osam više nego dan ranije.

– Sve više zajednica je pogođeno, i sve više ljudi je izravno izloženo novom virusu H1N1 – rekla je dr. Anne Schuchar, zamjenica direktora CDC-a, na konferenciji za tisak u Atlanti.

Nancy Cox, čelnica CDC-ova odjela za gripu, kazala je kako ima dobre vijesti o naravi novog virusa.

Preliminarne analize soja H1N1 pokazuju da mu manjkaju određena "virulentna obilježja", koja su učinila tako smrtonosnom pandemiju ‘španjolske gripe’ 1918. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Dužnosnici New Yorka objavili su u petak da se gripa još nije proširila izvan nekoliko škola.

Gradonačelnik Michael Bloomberg rekao je da se bolest do sada pokazala kao "relativno manja smetnja".

Iz Meksika pak stižu izvješća da se vrlo malo rođaka oboljelih od gripe zarazilo virusom.

Ministar zdravstva Jose Angel Cordova rekao je kako se čini da opada broj novih slučajeva.

– Očekivali smo geometrijsku progresiju, ali to nije slučaj – rekao je, piše Slobodna Dalmacija.

U Meksiku ostaju na snazi sve mjere protiv širenja epidemije, kao što je zatvaranje škole, restorana i zabrana javnih okupljanja.

Stručnjaci istodobno upozoravaju kako je prerano za donošenje konačnih zaključaka o tome što nova varijanta virusa H1N1 može učiniti, te da je jedino mudro biti spreman za najgore.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u petak kako nije jasno hoće li se pojava svinjske gripe pokazati išta gorom od obične gripe.

– Može se dogoditi da virus H1N1 prođe kao obična gripa, za što smo već spremni i ne trebamo sve te druge pripreme, no mi to uzimamo ozbiljno – rekao je.

Dr. Peter Palese, vodeći istraživač za gripu Medicinskog fakulteta pri newyorškoj bolnici Mount Sinai, izjavio je kako se novi virus čini dovoljno sličan ostalim običnim sojevima virusa gripe pa "vjerojatno svi imamo neki tip imuniteta".

– Nema razloga vjerovati da je to opasniji soj – rekao je Palese, kako prenosi CBS News.

Nova američka ministrica zdravstva Kathleen Sebelius u petak je naložila kupnju dodatnih 13 milijuna doza antiviralne terapije, za popunu strateških zaliha.

SAD je u posljednja 24 sata poslao 400.000 doza antiviralne terapije u Meksiko, epicentar epidemije, na zahtjev meksičke vlade, kazali su stručnjaci CDC-a, piše Slobodna Dalmacija.

Biznis.ba

Komentariši