RS: UOCI 1. MAJA 3.747 RADNIKA TEHNOLOSKI VISAK – MNOGI CE BITI U STRAJKU

RS: UOČI 1. MAJA 3.747 RADNIKA TEHNOLOŠKI VIŠAK, MNOGI ĆE BITI U ŠTRAJKU Ispis
 30.04.2009.godina

otpusteni_radnici.jpg

Republika Srpska dočekuje 1. maj sa 3.747 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, a mnogi će Međunarodni praznik rada obilježiti štrajkom i protestima. „Ono što nije posljedica svjetske ekonomske …

… krize, što je naš domaći ekskluzivitet koji ne traje od jučer, je zloupotreba, kršenje radničkih prava i kolektivnih ugovora“, upozorila je danas predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Ona je na pres-konferenciji, nakon posebne sjednice Predsjedništva Saveza sindikata RS-a kojoj je prisustvovao i entitetski premijer Milorad Dodik, apelirala na Vladu da poslodavcima koji krše prava i vrše brojne zlupotrebe ne daju kredite i povlastice.

Kao primjer lošeg poslodavaca, navela je preduzeće „Seven“ u Ugljeviku, gdje je došao poslodavac iz Italije.

„Neko je dao dozvolu da dođe u RS. Neko mu je prodao to preduzeće. Tamo jednak tretman ima pas i radnik. Tamo se radnici gađaju pepeljarama. Tamo se radnici pljuju u lice. To je, nažalost, stvarnost jednog dijela radnika RS-a“, navela je Mišić.

Uputila je opozorenje vlastima RS-a, posbeno Poreznoj upravi RS-a, da nemaju pravo da „gledaju kroz prste“ onima koji pljačkaju radnike, budžet RS-a i fondove.

Veće reagiranje zatražila je i od inspektora, a od Vlade RS-a poštivanje zakona uz stav da svako onaj ko ne poštuje zakon treba da odgovara.

Predsjednik Vlade Milorad Dodik smatra da situacija u RS-u nije alarmantna, ali da je činjenica da je RS opterećena svjetskom ekonomskom krizom koja je došla sa strane.

“Javni sektor u RS-u je stabiliziran, budžetski potrošači imaju stabilne prihode, ali je Vlada svjesna činjenice da nema budžeta bez privrede, koja je u teškoj situaciji najviše zahvaljujući lošoj privatizaciji“, tvrdi Dodik.

On je uvjeren da će ova godina biti završena s povećanom stopom zaposlenosti u RS-u, povećanim investicijama, bez obzira na svjetsku ekonomsku krizu i neka otpuštanja radnika.

(Biznis.ba / Fena)

Komentariši