RAFFI GREGORIAN PRENIO OVLASTI ZA RASPOLAGANJE JAVNOM IMOVINOM NA INSTITUCIJE BRCKO DISTRIKTA

Gregorian prenio ovlasti za raspolaganje javnom imovinom na institucije Brčko Distrikta Ispis E-mail
30.04.2009.godina
Image
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian donio je danas Nalog supervizora kojim se ovlaštenje za raspolaganje javnom imovinom prenosi na nadležne institucije Brčko Distrikta i stavljaju van snage uvjeti za davanje odobrenja za raspolaganje koji su utvrđeni u nalogu supervizora od 22. februara 2005. godine.

Supervizor uvažava značajan napredak koji je ostvaren u upravljanju i raspolaganju javnom imovinom i uvjeren je da su institucije Brčko Distrikta sposobne da samostalno, u sklopu postojećeg pravnog okvira i bez neposrednog nadzora, rješavaju rutinska pitanja koja se tiču raspolaganja javnom imovinom.

Međutim, supervizor zadržava pravo da interveniše u slučaju da procijeni da raspolaganje javnom imovinom može ugroziti multietnički karakter, demokratsku upravu, javni red i mir ili stabilnost Distrikta.

"Ovaj prijenos ovlaštenja je jedna od posljedica usvajanja Amandmana I na Ustav Bosne i Hercegovine od Parlamentarne skupštine kojim se omogućava da supervizor preduzme mjere koje će pomoći okončanju provođenja Konačne odluke", rekao je supervizor.

Na osnovu ovog naloga supervizor očekuje od institucija Distrikta da preuzmu još veću odgovornost za ovlaštenja i dužnosti koje su im povjerene u skladu sa Statutom, zakonima i propisima Distrikta kako bi moglo da bude ocijenjeno da Distrikt funkcionira "efikasno i po svemu sudeći trajno", saopćeno je iz OHR-ovog Ureda za odnose sa javnošću.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši