NASA STRANKA: ZASTITITI PRAVA RADNIKA

Naša stranka: Zaštititi prava radnika Ispis E-mail
30.04.2009.godina
Image
Naša stranka svim radnicima i radnicama Bosne i Hercegovine čestita Prvi maj i iskreno suosjeća sa svima čija su osnovna ljudska i radnička prava već godinama potpuno narušena, saopćeno je iz ove stranke.

Nelegalna tajkunska privatizacija, kriminal vlasti i političkih stranaka koje se kriju iza lažnih nacionalnih interesa te opšta otuđenost vlasti od potreba i prava običnog čovjeka doveli su polovinu stanovništva Bosne i Hercegovine na granicu siromaštva a državu i društvo u stanje opšteg beznađa.

Sadašnje vlasti nikada nisu marile za dostojanstven život bosanskohercegovačkih građana i u teškom vremenu ekonomske krize, kada je blizu 40.000 radnika ostalo bez posla, ne čine ništa kako bi radnicima i radnicama BiH stvorile uvjete za normalan i dostojan rad i život.

Svaki pokušaj donošenja antirecesijskih mjera ustvari je pokušaj da se međunarodnoj zajednici i domaćoj javnosti pokaže privid rada vlasti, a istinski razvoj privrede i poboljšanje životnog standarda nikada nisu bili cilj ovakvih vlasti.

Naša stranka će, shodno svojim programskim načelima, ali i u svjetlu osnovnih ljudskih vrijednosti, učiniti sve da bosanskohercegovačkim radnicima i građanima vrati prava koja zaslužuju a koja su im godinama uskraćena.

Naša stranka se zalaže za reviziju svake privatizacije u kojoj su oštećeni radnici i javna dobra, za zakonsko sankcioniranje poslodavaca koji ne poštivaju prava radnika i ne ispunjavaju obaveze, za donošenje antimafijaških zakona kojima će se štiti obični čovjek i njegova prava a ne kriminalci i tajkuni, kao što je sada slučaj.

Pored toga, za efikasnu zaštitu prava radnika neophodno je hitno usvajanje niza zakona, od čega je najhitnije donošenje zakona o zaštiti na radu, jer je važeći zakon donesen još u vrijeme socijalističke republike Bosne i Hercegovine.

Također je neophodno zakonski zaštititi prava žena, kao i prava svih manjina, kako bi imali jednaka prava na rad, zaposlenje i zaradu.

Naša stranka poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine, sve nevladine organizacije, sve političke stranke kojima zaista jeste stalo do prava i života čovjeka, da se svim demokratskim sredstvima usprotive sadašnjoj vlasti i vladajućim političkim strankama kako bi se novim generacijama osigurao život dostojan čovjeka te osnovna ljudska i radnička prava, navodi se u saopćenju.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši