BERIZ BELKIC: POLITICKE STRANKE NE KOMUNICIRAJU SA GRADJANIMA

Belkić: Političke stranke ne komuniciraju sa građanima Ispis E-mail
30.04.2009.godina
Image
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić izjavio je da se Parlament BiH ne može pohvaliti da je stvorio organizacione i zakonske pretpostavke da građani direktno mogu učestvovati u zakonodavnim procesima i artikulisati svoje interese.

Građanska inicijativa u Parlamentu BiH, prema Belkićevim riječima, uglavnom se svodi na inicijative nevladinih organizacija koje pokušavaju artikulisati posebne interese nekih struktura društva.

Kao primjer naveo je Udruženje poslodavaca, Saveza gluvih koji je tražio uvođenje znakovnog jezika ili Udruženje poljoprivrednika koji traži zakonsku zaštitu interesa svojih članova.

"Sve je svedeno na ad hok inicijativu jer nemamo sistem i regulatorni okvir za građansku inicijativu", istakao je Belkić.

On je podsjetio da u svijetu postoji regulisana praksa učešća građana u zakonodavnom postupku.

"Postoje zemlje koje u ustavu jasno utvrđuju kako i na koji način građani mogu da pokrenu donošenje zakona, koliko je hiljada potpisa potrebno za to ili za pokretanje čak i ustavnih izmjena", rekao je Belkić novinarima

Prema njegovim riječima, poslanici ne pokazuju želju za komunikaciju sa građanima, odnosno sa bazom koja ih je izabrala.

"Političke stranke zainteresovane su za komunikaciju sa građanima u predizbornim kampanjama i nema kontinuiteta, nema razrađenog sistema komunikacije", navodi Belkić.

Redovna komunikacija parlamentaraca sa građanima, istakao je Belkić, neophodna je za izgradnju civilnog društva, razvoj demokratije i učešće građana u zakonodavnom procesu, ali i društvenim zbivanjima uopšte.

Odjeljenje za demokratizaciju Misije OEBS-a u BiH organizovalo je danas u Sarajevu okrugli sto "Građanska inicijativa – mehanizmi povećanja učešća građana u zakonodavnom postupku", koji je okupio predstavnike OEBS-a, parlamenta BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH te domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija i udruženja.

(svevijesti.ba/Srna)

Komentariši