SLAVICA DJUKIC-DEJANOVIC: NEPRIHVATLJIVI ZAHTJEVI ZA STVARANJE DEJTONA 2

Slavica Đukić-Dejanović: Neprihvatljivi zahtjevi za stvaranje Dejtona 2 Ispis E-mail
27.04.2009.godina
Image
Za Srbiju, kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, apsolutno su neprihvatljivi zahtjevi za radikalnim promjenama ustavnog uređenja BiH. Izjavila je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

– Teritorijalnu cjelovitost Srpske, njene nadležnosti, ustavnu poziciju i funkciju niko ne može dovoditi u pitanje. Stabilnost Srpske i njene jasno definisane nadležnosti, u ovako složenoj političkoj situaciji u kojoj funkcioniše zemlja, najčvršći su temelj stabilnosti i opstanka BiH – naglasila je Đukić-Dejanović.

Navela je da odgovor na suštinska pitanja u BiH treba tražiti upravo na taj način, a ne negiranjem činjenice da RS postoji.

„Za Srbiju je Dejtonski mirovni sporazum jedini okvir za postojanje BiH i Srpske u njoj. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i za nas je obaveza da se ponašamo u skladu sa tim dokumentom. Prema tome, status Srpske, po svim političkim i ekonomskom segmentima, niko ne može osporavati. To je jasan i nepromenjen stav Srbije", kaže Đukić-Dejanović

Ona kaže da je informisana o stavovima Paddya Ashdowna i pojedinaca iz međunarodne zajednice o radikalnim izmjenama ustavnog uređenja BiH i stvaranje "Dejtona 2", te navodi da je to za Srbiju neprihvatljivo, konstatirajuči da su nametanja rješenja iz vana nepotrebna i neprihvatljiva.

Ona je mišljenja da ne treba jačati međunarodni angažman u BiH. „Evropski put zemlje i eventualna primjena "bonskih ovlašćenja" su nespojivi. U jednom momentu u prošlosti takav angažman je zaista bio potreban. Međunarodna zajednica je tada bila faktor stabilizacije BiH. Međutim, BiH sada treba da uđe u takozvanu "briselsku fazu" funkcionisanja. Iskreno se nadam da se zemlja približava toj fazi i da će odgovornost za budućnost zemlje preuzeti domaći političari i institucije, uz postepeno povlačenje predstavnika međunarodne zajednice. To bi bio krupan korak na putu ka EU", ističe predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović
.

(Svevijesti.ba)

Komentariši