SINDIKAT APELUJE NA ZASTITU DOMACE PROIZVODNJE

SINDIKAT APELUJE NA ZAŠTITU DOMAĆE PROIZVODNJE Ispis
26.04.2009.godina

supermarket-shopper_uska.jpg

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH uputio je apel delegatima Doma naroda Parlamenta BiH …

… da usvoje zakon o zaštiti domaće proizvodnje BiH.

Sidnikat je ukazao na izuzetno tešku ekonomsku situaciju nastalu usljed globalne ekonomske krize, ocjenivši da se ona može značajno ublažiti dodatnim mjerama i radikalnijom zaštitom domaće proizvodnje.

"Nužnost radikalnije zaštite domaće proizvodnje nameće se BiH iz razloga što je prekomjeran uvoz svega i svačega u prošloj godini iznosio preko devet milijardi KM, u čemu je dominantan uvoz hrane. Na policama brojnih tržnih centara u BiH nalaze se pretežno robe iz uvoza, a kada zahtijevamo da se i naša proizvodnja nađe na tržištima zemalja u okruženju i drugih, onda nam te države i njihovi trgovački lanci i centri postavljaju visoke kriterije i barijere, kakve uvoz njihovih proizvoda na naše tržište ne poznaje", saopćio je Samostalni sindikat PPDIVUT BiH.

Istaknuto je da je ovaj apel posljednji vapaj delegatima u Domu naroda Parlamenta BiH, u čijim je rukama sudbina radnika.

"Zahtijevamo od delegata u Domu naroda Parlamenta BiH da, kao što su učinile njihove kolege u Zastupničkom domu, časno obave svoju dužnost usvajanjem predloženog zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH", istaknuto je iz Sindikata.

Upozoreno je da su radnici svjesni da će biti još više ugroženi, ukoliko se ovaj zakon ne donese i odmah ne počne primjenjivati.

Biznis.ba / Onasa

Komentariši