RECESIJA I REFORME GLAVNE TEME PROLJETNOG ZASJEDANJA MMF-A I WB-A

RECESIJA I REFORME GLAVNE TEME PROLJETNOG ZASJEDNJA MMF-A I WB-A Ispis
godina 26.04.2009.

imf_logo2.jpg

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka (WB) u subotu su otvorili svoje polugodišnje zasjedanje u Washingtonu na kojem sudjeluju ministri finansija i guverneri središnjih banaka 185 zemalja …

… članica, a u središtu rasprava je djelovanje tih dviju međunarodnih finansijskih institucija u borbi s najtežom globalnom recesijom od 1930-ih godina, te interne reforme.

Proljetno zasjedanje MMF-a i WB-a prvi je veliki globalni skup nakon susreta na vrhu G-20 koji nudi priliku da svih 185 zemalja članica ocijene njegove rezultate i osiguraju da njihov interes bude zastupljen, ocijenio je predsjednik WB-a Robert Zoellick.

Skupina G-20 postavila je MMF u središte napora za suzbijanje globalne recesije, planirajući četverostruko uvećanje sredstava Fonda za pomoć zemljama najteže pogođenim recesijom.

Uz 750 milijardi dolara za te namjene, Fond bi imao i 250 milijardi tzv. posebnih prava vučenja, pri čemu MMF kratkoročno otkupljuje nacionalne valute članica pomažući im da uravnoteže svoj platni bilans.

Međutim, od 500 milijardi dolara koji su MMF-u obećale članice G-20 već su u pitanju doprinosi Brazila, Rusije, Indije i Kine, kazali su dužnosnici na skupu u Washingtonu. U američkom Kongresu čuju se pak glasovi protiv obećane pozajmice 100 milijardi dolara MMF-u.

Brazil, Kina i Rusija sastali su se u petak kako bi dogovorili zajedničko stajalište prema MMF-u. Kako izvještava The Wall Street Journal u subotu, umjesto da sredstva daju u zajam Fondu, oni daju prednost otkupu obveznica MMF-a, za čije se izdavanje dovršavaju planovi.

Kina, naprimjer, želi kupiti 40 milijardi dolara obveznica MMF-a, a interes za kupnju obveznica potvrdio je i ruski ministar finansija Aleksej Kudrin, te njegov brazilski kolega Guido Mantega. MMF od januara priprema izdavanje obveznica kako bi namaknuo sredstva za pozajmice zemljama koje su u teškoćama, navodi ovj finansijski dnevnik.

No, i ako se osiguraju planirana sredstva, pitanje je hoće li ona biti dovoljna da se pokrene globalni gospodarski rast, budući da finansijske gubitke u svijetu MMF procjenjuje na oko 4,1 bilion dolara.

Američki ministar finansija Timothy Geithner u subotu je na sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog odbora (IMFC), upravnog tijela MMF-a, izrazio snažnu podršku jačanju uloge i legitimiteta MMF-a kao "središta međunarodnog monetarnog sustava" kroz ubrzanu reformu upravljanja njime, tzv. sustava kvota – glasačkih udjela, kako bi se uskladio s promjenama globalne gospodarske arhitekture.

"Potrebna je puno odlučnija akcija preusmjeravanja kvota prema novim gospodarstvima, a iduća opća revizija kvota je prilika koja se ne smije propustiti. Manje, rubne prilagodbe nisu primjerene MMF-u za 21. stoljeće", naglasio je Geithner. On je predložio smanjenje upravnog tijela MMF-a s 24 na 20 mjesta do 2012., uz zadržavanje postojećeg broja mjesta za nova tržišta i zemlje u razvoju.

Podrška Washingtona za temeljitu reformu upravljanja MMF-om, kojim tradicionalno dominiraju evropske zemlje i SAD, ima posebnu težinu jer je SAD najveći pojedinačni dioničar Fonda. Geithner nije spominjao nijednu zemlju poimence, no Kina, kao treće svjetsko gospodarstvo, najčešće se spominje kao primjer zemlje koja zaslužuje veći utjecaj na upravljanje MMF-om.

Belgijski ministar finansija Didier Reynders u subotu je branio evropsku dominaciju u upravnom odboru Fonda, gdje ima osam od 24 mjesta, rekavši da je to pošteno s obzirom na velike doprinose Evrope MMF-u.

"Mislim da je u ovom trenutku zastupljenost za stolom vrlo privlačna. Evropske zemlje snažno finansiraju Fond i zato treba uzimati u obzir doprinos svake zemlje u Fondu", izjavio je Reynders na marginama skupa.

Dok je sastanak IMFC-a središnji događaj zasjedanja u subotu, u nedjelju će se ministri finansija i guverneri 185 članica okupiti na Odboru za razvoj, gdje će se također raspravljati o reformi MMF-a i Svjetske banke te naporima koje poduzimaju u sadašnjoj globalnoj krizi.

Iako neki noviji podaci sugeriraju da se stopa opadanja u nekim gospodarstvima smanjuje i pojavljuju naznake stabilizacije, MMF i Svjetska banke upozoravaju da je globalna kriza daleko od završetka. U prognozama koje je objavio uoči skupa, MMF je predvidio negativni rast od 1,3 posto globalno u 2009. i postupni oporavak u 2010., s gospodarskim rastom od 1,9 posto.

Skup u Washingtonu prate i uobičajeni manji protesti antiglobalista, koji se ovaj put održavaju pod sloganom "Break a Bank", prenijela je Hina.

U prijepodnevnim satima došlo do okršaja skupine oko 100 prosvjednika i policije, koja je štitila ograđeni prostor oko zgrada MMF-a i Svjetske banke u središtu Washingtona. Policija je koristila palice i suzavac, kako bi zaustavila pokušaje prosvjednika da uđu u ograđeni prostor. Uhapšeno je šest prosvjednika, objavila je policija.

(Biznis.ba / Fena)

Komentariši