DAREZLJIV UPRKOS NEIMASTINI: EDIS HODZIC “NISAM SAMO JA UGROZEN”

Darežljiv uprkos neimaštini

Edis Hodžić: "Nisam samo ja ugrožen"

Ovog vikenda Edis Hodžić iz sela Podčauš prvi put je stigao u Sarajevo. Najviše su ga dojmili ljudi. Njih toliko u svom kraju nikad nije vidio, kaže on. Ovaj mladić koji je sa 19 godina postao glava jedne povratničke porodice u emisiji RTV Vogošća bio je željan najesti se hljeba. Zahvaljujući dobrim ljudima, Edisov život dobija novi tok.

Ubrzo nakon što su saznali za ovog mladića iz bratunačkog sela, forumaši Sarajevo-x.com-a organizovali su se sa zajedničkim ciljem – da obraduju Edisa i daju mu nadu u bolji život. Mladi i oni nešto stariji proširili su vijest o Edisu Hodžiću i njegovoj siromašnoj porodici – povratnicima u Istočnu Bosnu, a pomoć je stigla iz zemlje i dijaspore.

Edis je u subotu navečer gostovao u emisiji "Centralni dnevnik" i ispričao šta se to dogodilo u posljednjih nekoliko dana i koliko se njegov život promijenio. U akciji pod nazivom "Haram im bilo" u 15 dana prikupljeno je 21.609 KM, hrana, piće, namještaj, vrata, prozori, izolacijski materijal… Ipak, čini se da se Edis najviše raduje motokultivatoru na kojem bi se trebao provozati već u petak. Solidarnost mladih okupljenih oko foruma trebala bi rezultirati i štalom u blizini Edisove kuće, kravom, ovcama, pilićima…

Da Edis ovu pomoć zaista zaslužuje dokazuje i njegova nesebičnost. Nepoznati donator nedavno mu je poklonio 16 vreća brašna. Edis je pola od toga podijelio komšijama, također povratnicima koji se susreću sa sličnim egzistencijalnim problemima.

"Nisam samo ja ugrožen", kaže ovaj velikodušni momak koji je, kad je počeo rat u BiH imao tek 1,5 godinu. Protjerani iz Bratunca, njegovi roditelji su s njim pobjegli u Srebrenicu gdje su 1995. autobusima prevezeni u Tuzlu. Njegov otac, odvojen od ostatka porodice kad su Mladićeve trupe upale u grad, uspio se spasiti bježeći kroz šume. Preminuo je prošle godine od srčanog udara. Tada je teret izdržavanja porodice prešao na Edisa.

Sada kad je prikupljeno nešto novca, otvaraju mu se brojne mogućnosti. Njegov brat navjerovatnije će nastaviti školovanje, a Edisu, koji je završio samo osnovnu školu, također se sugeriše da pokuša nastaviti u tom pravcu.

"Nikad nije kasno", zna i ovaj vrijedni momak, ali se također raduje što će uskoro moći kositi travu, orati, rezati drva i prodavati ih. Za kuću i zemlju na koju se njegova porodica vratila prije tri godine kaže: "Ne bi prod'o, nema šanse."

Za sve one koji žele pomoći Edisu otvoreni su računi u INTESA SAO PAOLO BANK BiH, Obala Kulina bana 9a, 71000 Sarajevo, BiH

Račun za uplate u KM-ovima
Primalac: Ajdin Čubro 867434-22-25606
Račun primaoca: 1540010000001910

Devizni račun
Payments in EUR
SWIFT:UPBK BA 22
IBAN:BA39 154 001-000-000-1910
ACC.NO. 50611200 867434 25607

Svi koji novac žele poslati preko Western Uniona ili MoneyGram-a, mogu to učiniti na ime: Ajdin Čubro, Alije Izetbegovića 14, 71370 Breza te Ajdina obavijestiti na broj mobitela +38761788614.

(Sarajevo-x.com)

Komentariši