VELINK NE ISKLJUCUJE NOVO SMANJENJE KAMATE ECB

VELINK NE ISKLJUČUJE NOVO SMANJENJE KAMATE ECB Ispis
 12.04.2009.godina

cal_lova_uska.jpg

Član najužeg rukovodstva Evropske centralne banke (ECB) Nout Velink izjavio je da bi ta monetarna institucija mogla da se opredijeli za dodatno kresanje svoje bazne kamate i druge mjere u cilju …

… podsticanja rasta regionalne privrede.

Velink, koji je i šef Centralne banke Danske, tvrdi da bi on i njegove kolege iz ECB mogle uskoro da raspravljaju o navedenim mjerama, nakon što je u javnosti bilo dosta negativnih reakcja zbog navodne bančine nespremnosti da "oštrije" snizi svoje kamate i usvoji druge odluke za stimulisanje sve tromije privrede zone evra.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed), Banka Japana (BOJ) i Banka Engleske (BoE) su, naime, već oštrije snizile vlastite bazne kamate i upumpale velika novčana sredstva u ekonomije svojih zemalja, kupujući vladine dužničke hartije od vrijednosti, ili korporacijske dugove.

Bazna kamata ECB smanjena je početkom ovog mjeseca manje nego što se očekivalo – za četvrt procenta na 1,25 odsto – a bančini čelnici su tada izjavili da tu interesnu stopu sigurno neće mijenjati do početka maja.

Referentna kamata BOJ – a i Fed – a je sasvim blizu nultog nivoa, dok je u Britaniji nešto veća, ali je najniža u protekla tri veka od kako funkcioniše BoE.

Velink je ocijenio, u jednom predavanju održanom u Holandiji čije najzanivljivije detalje je prenijela agencija Blumberg, da je finasnsijski sektor u zoni evra još stabilan. To je, prema njegovoj ocjeni, suštinski važan uslov za privredni rast, povećanje zaposlenosti i zarada.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razoj je, međutim, upozorila da privreda 16 – člane zone evra ove godine može zabilježiti negativan rast od minus 4,1 odsto, što je osjetno lošije nego što se ranije predviđalo.

U slučaju razvoja tako negativnog scenarija u regionalnoj privredi svakako će se pojačati pritisak na ECB da dodatno "prilagodi" (snizi) baznu kamatu i preduzme druge mere za podsticanje ekonomskog rasta, uvećanje potrošnje i investicija, ističu analitičari na čije mišljenje se poziva Blumberg.

Biznis.ba / Tanjug

Komentariši