KINEZI UVJERENI U OPORAVAK GOSPODARSTVA

KINEZI UVJERENI U OPORAVAK GOSPODARSTVA Ispis
 11.04.2009.godina

jiabao_i_kinezi.jpg

Mjere koje je Kina poduzela da bi se izborila s globalnom recesijom počinju davati rezultate, rekao je danas kineski premijer Wen Jiabao, netom prije objave financijskih podataka za prvi kvartal.

"Gospodarski indikatori za prvi kvartal bit će objavljeni sljedeći tjedan i mogu vam reći da su mjere koje smo poduzeli počele davati rezultate", rekao je Wen u Tajlandu.

Wen je također rekao kako su se pojačala investicije i potražnja.

"Teška situacija u kojoj su se neki sektori gospodarstva nalazili počinje se mijenjati. Krediti i zajmovi brzo se pojačavaju", dodao je Wen, iako nije dao točne podatke.

"Gospodarska situacija počinje se mijenjati u pozitivnom smislu, ona je čak i bolja nego što smo očekivali", rekao je kineski premijer.

Kina je u studenom prošle godine gospodarstvu pritekla u pomoć s financijskim paketom vrijednim 450 milijardi dolara.

Osam posto za stajanje na mjestu

Formalno gledano, najbrže razvijajuće svjetsko gospodarstvo nije u recesiji. Problem je u tome što kinesko gospodarstvo treba gospodarski rast od osam posto samo da bi stajalo na mjestu.

U zadnjem kvartalu prošle godine, taj je rast bio samo 6,8 posto. Za cijelu 2008. godinu brojka je iznosila devet posto, za razliku od predkrizne 2007., kad je rast iznosio 13 posto.

Kinezi su zadnjih tjedana izašli u javnost s optimističnim najavama o oporavku. Osim Wena, nedavno je i guverner kineske centralne banke rekao kako očekuje oporavak gospodarstva, a slične najave daju i neki strani analitičari.

Pretpostavlja se da bi kineski oporavak mogao iznimno pozitivno utjecati na cijelu azijsko-pacifičku regiju.

Biznis.ba / Index.hr

Komentariši