KOD NAS OPASNOST JE DRUGACIJEG KARAKTERA: BiH CE SE VRLO TESKO NOSITI S KRIZOM JER IMA LOSE MENADZERE

KOD NAS OPASNOST JE DRUGAČIJEG KARAKTERA:BiH ĆE SE VRLO TEŠKO NOSITI S KRIZOM JER IMA LOŠE MENADŽERE Ispis
11.04.2009.godina

poslovna_znanja_470.jpg

Konačno se progovorilo i toj bolnoj temi: Sadašnji menadžeri u velikom broju samo su evidentičari radnih sati radnika, dok je menadžerski posao nešto sasvim drugo a za krizno vrijeme potreban novi pristup poslodavaca i vlasnika.

BiH ima loš menadžerski kadar koji nije u stanju da odgovori izazovima ekonomske krize, tvrdi Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj …

… industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT), pišu Nezavisne novine.

"Nemamo menadžere za ovo vrijeme. Više od polovine njih je nesposobno da odgovori ovoj situaciji i zbog toga će se kriza samo produbljavati", kaže Avdagić ističući da ogroman broj menadžera nema viziju kako izvući kompanije iz krize.

"Gomilaju gubitke i nisu u stanju da naprave uštede. Jedine uštede su im smanjenja plata radnicima, što nije prihvatljivo. Za svoj loš rad kažnjavaju radnike, umjesto da budu odgovorni menadžeri koji će raditi svoj posao, povećavati proizvodnju, promet i prihode", objašnjava Avdagić.

Kaže da su sadašnji menadžeri u velikom broju samo evidentičari radnih sati radnika, dok je menadžerski posao nešto sasvim drugo. Smatra da je za krizno vrijeme potreban novi pristup poslodavaca i vlasnika, pišu Nezavisne novine.

"Menadžeri treba da prihvate radnike kao kreatore ideja, kao saradnike koji nose teret proizvodnje, a ne da radnici budu objekti preko kojih će se kriza prelamati", naglašava Avdagić.

Zbog lošeg upravljanja kompanijama, upozorava da će u mjesecima koji dolaze biti zatvaranja fabrika i da će se povećavati broj kompanija koje proizvode gubitke, pišu Nezavisne novine.

Komentariši