ZASTUPNICKI DOM PARLAMENTA USVOJIO ZAKLJUCKE U VEZI SA STANJEM U OBLASTI BORACKO-INVALIDSKE ZASTITE

Zastupnički dom Parlamenta usvojio zaključke u vezi sa stanjem u oblasti boračko-invalidske zaštite Ispis E-mail
11.03.2009.godina
Image
Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je većinom glasova zaključke u vezi sa stanjem u oblasti boračko-invalidske zaštite u FBiH, koje su jučer usaglasili predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata, boračkih udruženja i parlamentarnog Odbora za boračko-invalidska pitanja.

Zaključeno je, između ostalog, da Zastupnički dom zaduži Vladu FBiH da rebalansom budžeta za ovu godinu osigura nedostajuća sredstva za provođenje zakona iz ove oblasti.

Prema usvojenim zaključcima, Vlada FBiH bi do 1. aprila ove godine trebala izraditi pravilnik o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, koristeći preciznu ratnu evidenciju svih boračkih kategorija.

Vlada FBiH zadužena je i da do 1. juna ove godine dostavi Parlamentu FBiH prijedlog zakona o reviziji svih korisnika boračkih prava, kao i uvjeta, načina i postupaka za izvršenje revizije iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kako bi bila izvršena revizija svih izdatih uvjerenja o pripadnosti oružanim snagama, uvjetima, načinu i okolnostima stradanja, a nakon toga i medicinske dokumentacije, nalaza i mišljenja ljekarskih komisija koje su ocijenile procent invaliditeta.

Također, Vlada je zadužena da do 1. juna ove godine dostavi Parlamentu prijedlog zakona o beneficiranim penzijama kojim bi bile obuhvaćene dosadašnje tri uredbe Vlade FBiH o povoljnom penzionisanju pripadnika bivše Vojske FBiH, službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, kao i vojno nesposobnih ratnih vojnih invalida.

Vlada je zadužena da do 1. aprila ove godine donese program zapošljavanja branilačke populacije, te da pomogne Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u osiguravanju uvjeta za obavljanje određenih medicinskih pretraga s ciljem blagovremenih i objektivnih davanja nalaza, ocjene i mišljenja o stepenu invaliditeta.

Federalna vlada će, prema zaključcima, nakon provedbe zakona i revizije, pristupiti nastavku realizacije projekta jedan zakon – jedan fond, kako bi u parlamentarnoj proceduri bio donesen jedinstveni zakon o pravima branilačke populacije, kao i jedinstveni fond iz kojeg bi se finansirala prava branilaca.

Vlada FBiH je zadužena da u roku od 60 dana parlamentu dostavi informaciju o stanju zaposlenosti pripadnika boračke populacije u odnosu na ukupan broj zaposlenih u javnim preduzećima do 31. decembra prošle godine, a zadužena je i da informaciju o analizi stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite najmanje jednom godišnje, a po potrebi i polugodišnje, dostavi Parlamentu FBiH na razmatranje.

Komentariši