FASINANTNI PRIZORI – MOMENTI KADA JE PJESCANA OLUJA PREKRILA RIJAD

Fascinantni prizori

Momenti kad je pješčana oluja prekrila Rijad

Fotoaparati znatiželjnika u glavnom gradu Saudijske Arabije u srijedu su zabilježili fascinantne prizore kada je veličanstvena pješčana oluja prekrila dijelove grada.

Apokaliptični oblaci pijeska zagušili su stanovnike i prouzrokovali gužve u saobraćaju širom Rijada. Zbog smanjene vidljivosti na gradskom aerodromu Kralj Khalid otkazani su letovi, a glasnogovornica avijacije izjavila je: "Bio je to zastrašujući prizor dok se približavalo gradu. Letovi iz Rijada su otkazani, a očekivani dolasci preusmjereni na druge aerodrome u kraljevstvu."

Meteorolozi su najavili da bi se vidljivost mogla spustiti na nulu. Vozači motornih vozila potvrdili su da nije bilo moguće vidjeti ni na udaljenosti od par metara dok je oluja nadirala.

Većina vozača se zaustavila i zatvorila prozore, a samo rijetki su nastavili voziti polako i sa upaljenim svjetlima, piše Daily Mail.

Kako se grad Rijad nalazi usred saudijske pustinje, pješčane oluje za njegove građane nisu ništa neobično. Ipak, današnja je nazvana "monstrumom".

"Bila je ogromna. Jedna od najvećih koje sam vidio", potvrdio je i glasnogovornik vlade Abdul Rahman Al-Moqbel. "Srećom nije bilo ozbiljnijih incidenata jer Odjel za saobraćaj provodi programe o svjesnosti u ovakvim slučajevima."

Kako su grad prekrile velike naslage pijeska, meteorolozi ističu da će tamošnje stanovništvo "morati mnogo da mete".

Komentariši