AMBASADOR MADJARSKE: BiH MOZE U EVROPSKU UNIJU TEK OKO 2020. GODINE

Ambasador Mađarske: BiH može u Evropsku uniju tek oko 2020. godine
"Mađarska je čekala trinaest godina, a bila je bolje pripremljena", kazao je Varga…
04.03.2009.godina

Mađarski ambasador u BiH Imre Varga kazao je prilikom današnje posjete Gradačcu da će Bosni i Hercegovini, kao i drugim zemljama regije, realno trebati između deset i petnaest godina temeljitih priprema da bi ušle u Evropsku uniju.

"Mađarska je čekala trinaest godina, a bila je nešto bolje pripremljena nego je trenutno Bosna i Hercegovina", kazao je Varga.

U razgovoru s načelnikom općine Gradačac ambasador Varga kazao je kako vjeruje da će članice EU-a do kraja ove godine postići politički konsenzus oko ukidanja viza za ulazak bh. državljana u zemlje EU-a, ali da će se na bezvizni režim ipak još pričekati.

Mađarski ambasador Gradačac je posjetio u sklopu realizacije projekata koji se zajedno s Evropskim pokretom za BiH već treću godinu implementiraju širom BiH, a čija je zadaća transformacija i modernizacija BiH s ciljem ulaska u EU .

Tim povodom u organizaciji Centra za promociju civilnog društva Gradačac u ovom gradu organizirano je predavanje na temu Zadaci lokalne zajednice u BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Autor: FENA

Komentariši