ZBOG STANJA U BiH UPOZORILI “MILORADA DODIKA”

Zbog stanja u BiH EU upozorila Dodika
Ako nas budete doveli u situaciju da biramo između BiH i RS, izabrat ćemo BiH, poručio Dodiku Solanin zamjenik Robert Kuper…
27.02.2009.godina

– Budete li nas doveli u situaciju da biramo između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, izabrat ćemo BiH – poručio je Miloradu Dodiku za vrijeme nedavne posjete Sarajevu Robert Kuper (Cooper), generalni direktor Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije za vanjske i političko-vojne poslove.

Ovaj visoki evropski zvaničnik je zamjenik Havijera Solane (Javier), britanski diplomata s iznimnim ugledom u Vijeću EU. Poznat je po tome što se rijetko pojavljuje u javnosti, a kada se to desi, onda ono što kaže ima posebnu težinu.

Bez prijema

Ipak, Kuperovo upozorenje u RS nije shvaćeno ozbiljno! Dodik je odmah nakon sastanka s njim, na Radio-televiziji Srbije zaoštrio retoriku. Kasnije akcije i reakcije samo su pridonijele upravo njegovom planu aktivnosti, učvrstile ga u RS i do usijanja dovode krizu koja sve opasnije nagriza BiH.

Ne treba se čuditi Dodikovom ponašanju! On je odavno oguglao na poruke koje mu stižu iz zapadnih država. Retorika jeste sve oštrija, ali je uvijek prati potpuni nedostatak akcije. Zapad, dakle i EU i SAD, još ne shvata šta se dešava u BiH. Oni s nevjericom primaju uznemirujuće poruke koje stižu iz ovog dijela Balkana. Preokupirani vlastitim problemima i globalnim izazovima, oni se "ne trzaju" na uznemirujuće poruke svojih ambasadora u Sarajevu te upozorenja koja sve češće čitaju u svojim uglednim novinama.

U svojevrsnom mjesečarenju, zapadne prijestonice nadaju se da će se nešto nabolje promijeniti unutar BiH, našom zemljom bave se sve niži službenici ministarstava vanjskih poslova, koji ne mogu "dobaciti" do svojih šefova, čime se, de facto, ide Dodiku naruku.

Regionalna dimenzija

Najbolja ilustracija tog stanja je izbor nasljednika Miroslava Lajčaka. Kroz taj proces hirurški precizno se oslikava istinska pozicija međunarodne zajednice u BiH. Ona, kao takva, de facto više ne postoji! Posvađana je suprotstavljenim interesima i opet, kao prije 20 godina, duboko nesvjesna problematičnosti situacije. Samim tim, ovakva međunarodna zajednica više nije dio rješenja u BiH – već sve neraskidiviji dio problema koji samo dodatno generira krizu, haos i nesigurnost u našoj zemlji.

Dva su moguća scenarija izlaska iz sve opasnije situacije u BiH: Zajednička akcija EU i SAD na sređivanju stanja u BiH. Ko god misli da se to može postići tako što će dva šerifa – iz Brisela i Vašingtona – dojahati na konjima i pobiti i pohapsiti "loše momke" u BiH, grdno se vara. Realnije je da, nakon što Vašington izabere svog predsjedničkog izaslanika za Balkan, isto uradi i EU. SAD imaju mišiće, ali su pare i dalje kod EU.

Jaki izaslanici SAD i EU potom bh. problemu moraju pristupiti kroz regionalnu dimenziju i nepoćudnog Dodika "štemati" preko Beograda te, istovremeno, utišati kontraproduktivnu sarajevsku histeriju koja ovog političara samo dodatno jača i učvršćuje.

No, kada bi dva šerifa mogla dojezditi u BiH? I hoće li s njima doći još vojnika koji ovdje ne bi samo imali ulogu čuvara mira nego bi se po bh. vrletima trenirali za misije u svijetu? Iako ovaj argument ima duboko utemeljenje i opravdanje, teško da neko na Zapadu misli na ovaj način.

Zadatak Bošnjaka

Dok se čeka dolazak emisara, Bošnjaci se trebaju pozabaviti sobom u najmanju ruku onoliko koliko se zamaraju Dodikom. BiH je i njihova država, opstanak ovog naroda neraskidivo je vezan sa sudbinom BiH.

Autor: S. NUMANOVIĆ

Komentariši