RAJKO KUZMANOVIC: ZABRINJAVAJUCI UTOPIJSKI ZAHTJEV ZA USPOSTAVLJANJE GRADJANSKE BiH

Kuzmanović: Zabrinjavajući utopijski zahtjevi za uspostavljanje građanske BiH Ispis E-mail
27.02.2009.godina
Image
Predsjednik Republike Srpske /RS/ Rajko Kuzmanović rekao je da je zabrinjavajuće da se u zahtjevima za promjenu Ustava BiH već duže vrijeme javljaju sve glasniji, utopijski i nerealni zahtjevi da se uspostavi model građanske države po mjeri samo jednog većinskog naroda."To bi značilo prevlast većine nad manjinom, diskriminciju i potiskivanje kredibiliteta drugih", istakao je Kuzmanović u današnjem obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

On kaže da u RS postoji jedinstven stav da se ne donosi novi Ustav BiH, već da se ostane na dejtonskom modelu uređenja BiH uz očuvanje naziva, teritorije i ustavnih nadležnosti RS.

Kuzmanović napominje da je postdejtonska praksa potvrdila da BiH ne može biti unitarna država i da ne može opstati pod dominacijom bilo kog naroda.

"BiH može biti samo složena država. Takav oblik državnog uređenja nigdje i nikada nije označen kao slabost i nestabilnost, jer danas više od 100 država u svijetu imaju složenu strukturu i uspješne su zemlje", naveo je Kuzmanović.

On je podsjetio da je veći dio sarajevskog političkog kruga, nezadovoljan dejtonskim rješenjima sa entitetskom strukturom BiH, sve do danas nastojao da se na razne načine mijenja Ustav i da se transformiše uređenje BiH, od složene i decentralizovane u unitarnu državu koja bi podrazumijevala nestanak entiteta.

"Takvi zahtjevi u osnovi znače rušenje dejtonskih ustavnih rješenja i ovakvi pokušaji osuđeni su na propast, jer je RS odlučna da odbrani konstitutivni, nacionalni, kulturni i jezički identitet", naglasio je predsjednik RS.

Kuzmanović je rekao da za RS nije prihvatljiv da ulazak u evroatlantske integracije zahtijeva donošenje novog Ustava BiH koji je suprotan dejtonskoj strukturi BiH.

On je istakao da međunarodna zajednica podržava dejtonska rješenja i sugeriše mogućnost promjene Ustava BiH, koje se isključivo odnose na efikasnije funkcionisanje institucija vlasti BiH, standarde i zaštitu ljudskih prava i sloboda, a ne na promjenu unutrašnje entitetske strukture.

"S obzirom na političko opredjeljenje BiH i RS za evropske integracije, razumljivo je da se ustavno-pravni poredak BiH u potrebnoj mjeri prilagodi tom opredjeljenju, i to je moguće amandmanskim djelovanjem u kapacitetu koji zadovoljava te potrebe", kaže Kuzmanović.

On je podsjetio da su Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao međunarodnim ugovorom, u BiH uspostavljeni mir i složeno državno uređenje sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da je potvrđen naziv, postojanje, teritorija i puni kapacitet ustavnih nadležnosti RS.

Prema Kuzmanovićevim riječima, Dejtonski sporazum izdržao je probu vremena i pokazao se dovoljno efikasnim u održavanju uspostavljenog ustavno-pravnog modela BiH.

"Zbog toga je sasvim opravdano da se takav sporazum, kao i državno uređenje sa entitetskom strukturom zasnovanom na njemu ne mijenja i prema kojem se svi moraju držati Dejtonskog sporazuma", istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da se od svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, jedino aneks 4 može mijenjati i to amandmanski u postupku utvrđenim Ustavom BiH.

Kuzmanović je naveo da je period od donošenja Ustava BiH pokazao da postoje određene ustavne manjkavosti i pravne praznine i nedorečenosti, posebno u smislu državnog uređenja i oblika vladavine, čijom bi dogradnjom bio stvoren prihvatljiviji i efikasniji ustavno-pravni sistem u BiH.

"Ustavne promjene u BiH treba vršiti postepeno i djelimično kako se njima ne bi doveli u pitanje osnovni principi Dejtonskog uređenja BiH", napomenuo je Kuzmanović.

(Svevijesti.ba/Srna)

Komentariši