RAFFI GREGORIAN PROMAKNUT NA VISOKU POZICIJU U STATE DEPARTMENTU

Raffi Gregorian promaknut na visoku poziciju u State Departmentu Ispis E-mail
27.02.2009.godina
Image
Zamjenik visokog međunarodnog predstavnika američki diplomat Raffi Gregorian uskoro odlazi iz Bosne i Hercegovine. Potvrđeno je to iz izvora bliskih State Departmentu od kojega je stigla i potvrda kako će Gregorian biti promaknut na visoku poziciju u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a. – Gregorian je praktično već imenovan na poziciju u Odjelu za europska i euroazijska pitanja State Departmenta, rekao je visoki dužnosnik za Večernji list.

Prema tim izvorima, praktično će biti zadužen i za pitanje jugoistoka Europe te samu Bosnu i Hercegovinu. – Samim tim, Bosna i Hercegovina će biti u središtu nove američke administracije, što je ohrabrujuće za ubrzavanje cijeloga procesa preustroja zemlje koja je ustrojena u Daytonu, dodao je isti izvor. SLužbene potvrde za to, međutim, nema. Inače, Gregorian je još prošloga tjedna otputovao za Sjedinjene Države kao ključni konzultant Washingtona za izbor nasljednika Miroslava Lajčaka.

Nakon Lajčaka, praktično se zagovara ponovni zaokret međunarodne uprave u BiH prema snažnijem utjecaju na donošenje važnih odluka i konačnog zatvaranja Ureda visokog predstavnika. Gregoriana se praktično cijelo vrijeme smatralo sivom eminencijom međunarodne uprave u BiH. U posljednje dvije godine praktično je jedino Gregorian koristio bonnske ovlasti. Nije se libio nametati odluke vezane uz poziciju Brčkog, uskraćivao je plaće, mijenjao propise. Njegov skori odlazak je i datumom vezan uz dovršetak zakonodavnog posla u entitetskim i Parlamentu BiH oko pravnog statusa Brčkog.

Očekuje se, naime, da se praktično u ustavu navede Brčko koje neće biti izdvojeni element. Njegov odlazak najviše je priželjkivao upravo premijer RS-a Dodik. No ovaj američki diplomat odlazi na još utjecajniju adresu u Washingtonu. Cijeli sukob izbio je oko navodnih Gregorianovih pritisaka na Tužiteljstvo da istražuje poslove gradnje objekata u RS-u, što je kulminiralo pokretanjem predistražnih radnji Tužiteljstva BiH oko premijera RS-a i još petnaest osoba.

Komentariši