ANGELA MERKEL: POMOC BALKANU – ALI UZ USTUPKE

MERKEL: POMOĆ BALKANU, ALI UZ USTUPKE Ispis
 27.02.2009.godina

angela_merkel_za_top.jpg

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je političare zapadnog Balkana da prevaziđu međusobne razmirice u korist bolje budućnosti svojih naroda i evropske integracije regiona.  Zapadni Balkan je prepun …

… otvorenih bilateralnih sporova koja škode dobrosusjedskim odnosima i narušavaju stabilnost regiona, ocijenila je Merkelova i kao primjer navela odnose Srbije i Kosova, podjele u Bosni i Hercegovini, grčko-makedonski spor oko imena i hrvatsko-slovenački problem oko razgraničenja.

Takvo stanje nije u duhu procesa evropske integracije, niti u interesu Evropske unije, naglasila je njemačka kancelarka u razgovoru sa članovima Društva stranih novinara u Berlinu, a prenio je radio Dojče vele.

"Nećemo nikoga ostaviti na cjedilu zbog toga, ali od svih strana očekujemo ustupke", poručila je ona.

Govoreći o Kosovu, Merkelova je rekla da međunarodna zajednica tek uslovno može da pomogne u uspostavljanju funkcionalne države.

"Nikakav međunarodni faktor ne može da podstakne domaće snage, ljudi na Kosovu to moraju sami. To podrazumijeva i želju za saradnjom i suživotom sa Srbima, ali i da Srbija mora prihvatiti postojeće prilike. To nije lak proces, a u prvom redu zavisi od građana Kosova", izjavila je njemačka kancelarka.

"Nijedna zemlja ne može drugoj državi spolja da nametne dobru konstrukciju", dodala je ona.
Hrvatsko-slovenački spor je, prema njenim riječima, skoro beznačajan u odnosu na politički jaz koji su poslije Drugog svjetskog rata morala da prevladaju rukovodstva evropskih naroda na putu izgradnje Evropske unije.

To ne bi bilo moguće bez mudrih i velikih političara tog vremena i njihove nepokolebljivosti u jačanju zajedništva, podsjetila je Merkelova.

Biznis.ba / Blic

Komentariši