VLADA RS-A PROTIV PONOVNOG IMENOVANJA BRITANCA ZA VISOKOG PREDSTAVNIKA U BiH

VLADA RS-a PROTIV PONOVOG IMENOVANJA BRITANCA ZA VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH Ispis
18.02.2009.godina

ImageVlada Republike Srpske danas je saopćila da izražava snažno protivljenje mogućnosti da na mjesto visokog predstavnika u BiH ponovo bude imenovan kandidat koji dolazi iz Velike Britanije. Taj stav Vlada RS-a …

… iznosi, kako se navodu u saopćenju, poučena pristupom koji je u BiH imao bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

„Takvo imenovanje bi bilo loša poruka za stabilnost BiH i njena nastojanja da se kreće ubrzanim putem ka EU, ali i upozorenje RS-a da su mogući novi ataci na njen, Dejtonskim sporazumom, definisan položaj i ovlašćenja“, navodi se u saopćenju.

Vlada RS-a smatra i da bi bilo kontraproduktivno po stabilnost BiH i nastavak procesa evropskih integracija imenovati novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

„S obzirom da je zatvaranje OHR neophodno da bi BiH dobila priliku da se kandiduje za članstvo u EU, imenovanje novog visokog predstavnika ne bi predstavljalo ohrabrujući signal za evropsku perspektivu BiH”, saopćeno je iz entitetske Vlade.

Ukoliko, uprkos jasnim argumentima, do imenovanja ipak dođe, Vlada RS-a smatra neprihvatljivim da na mjesto visokog predstavnika dođe osoba koja bi pokušala da djeluje izvan mandata koji je jasno definiran Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da se bavi pitanjima koja nisu navedena u uslovima i ciljevima PIK-a.

Entitetska Vlada smatra da je neophodno izvršiti konačnu transformaciju OHR-a u EUSR i omogućiti lokalnim političkim liderima da preuzmu punu odgovornost za rješavanje unutrašnjih pitanja.

„To je proces koji je dobio snažan impuls dogovorom iz Pruda i koji je omogućio pravovremeno usvajanje Budžeta BiH za 2009. godinu, otklonio nedoumice vezane za popis stanovništva, te doveo do konačnog dogovora o pitanju Brčko Distrikta. Zbog toga je ovo idealan trenutak da se donese odluka o transformaciji međunarodnog prisustva u BiH i prilika koju se ne bi smjelo propustiti”, kaže se na kraju saopćenja Vlade RS-a.

(Biznis.ba / Fena)

Komentariši