UDRUZENJE ZENA-ZRTVA RATA KAZNJENO ZBOG POSTAVLJANJA SPOMEN-PLOCE

Udruženje Žena-žrtva rata kažnjeno zbog postavljanja spomen-ploče
Sud u Višegradu izrekao novčanu kaznu od 2.000 KM • Hasečić: Ovim činom žrtve se, znači, netrebaju da žale protiv fašističkih napada iz RS…
18.02.2009.godina

Osnovni sud u Višegradu – Odjeljenje suda za prekršaje je Udruženju "Žena-žrtva rata" izrekao novčanu kaznu od 2.000 KM zbog nepoštivanja zakona Republike Srpske, jer su njegovi članovi 25. marta 2008. godine od 11.15 do 12.00 sati na mostu Mehmed-paše Sokolovića postavili spomen-ploču, bez odobrenja nadležnog opštinskog, entitetskog ili državnog organa, saopštilo je Udruženje.

Odgovorno lice – Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", treba platiti 600 KM i troškove prekršajnog postupka.

– Kazna tzv.suda je izrečena zbog pokušaja Udruženja da se genocid u Višegradu i BiH ne zaboravi, ali i da spriječi prekrajanje istine od onih koji su i počinili genocid na području Višegrada. U vrijeme kada je objavljena optužnica protiv Radovana Karadžića, u kojoj se nalazi Višegrad kao općina u udruženom zločinačkom poduhvatu Karadžića i njegovih ubica, i kao općina na kojoj je počinjen genocid, danas nasljednici Karadžićeve politike u Višegradu nas kažnjavaju što smo se usudile dići svoj glas. U 2008 sudovi u RS-u nisu izrekli nijednu presudu za ratni zločin, ali se danas u Višegradu i RS-u presuđuje žrtvama, kaže se u saopštenju.

Udruženje poziva probosanske političare, a posebno i isključivo one koji smatraju da "žrtva treba da se okrene budućnosti" da kažu kakva je ovo presuda i da li, prema njihovom mišljenju, "žrtve uopšte trebaju da se žale i bore protiv ovih fašističkih i diskriminatorskih napada i takozvanih presuda iz RS-a". 

– Mi im poručujemo da ćemo se nastaviti boriti i da nećemo napuštati "filozofiju žrtve" kako nam neki podmeću, jer je naša filozofija borba za pravdu, istinu i progon ratnih zločinaca. Naprotiv, mi ih pozivamo da nam se upravo danas pridruže i da nam pomognu u postizanju naših ciljeva, jer Udruženje ‘Žena-žrtva rata’, koje okuplja silovane i seksualno zlostavljane žene je, zajedno sa drugim žrtvama, uspjelo samo u ovoj godini se izboriti za Rezoluciju Evropskog parlamenta na sjećanje na genocid u Srebenici, ali i za novu optužnicu protiv Karadžića, dodaje se u saopštenju.

Autor: Onasa

Komentariši