NSRS: I DALJE SUPROSTAVLJENI STAVOVI O MJERAMA ZA UBLAZAVANJE KRIZE

NSRS: I dalje suprotstavljeni stavovi o mjerama za ublažavanje krize Ispis E-mail
17.02.2009.godina
Image
U Narodnoj skupštini RS-a i večeras se raspravlja o Vladinoj informaciji o mjerama za ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize, uz brojne replike poslanika vladajuće stranke i opozicije.

Stav poslanika SNSD-a je da su mjere dobre i da ih treba dosljedno provoditi, dok su se od poslanika opozicije čule brojne kritike.

O ulaganjima u privredu, ali i druge oblasti, koja su do sada izvršena preko Investiciono-razvojne banke RS-a govorio je ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić, ističući da je uloženo 207 miliona KM, po najpovoljnim kamatnim stopama.

Džombić je rekao da je za mikrobiznis u poljoprivredi odobreno 4,1 milion KM, kredite za poljoprivredu 21 miliona, kredite za preduzetnike i preduzeća 109,3 miliona i drugo.

Upravo je pitanje ulaganja iz te banke izazvalo najviše replika opozicije, koja smatra da je istočni dio RS-a u svemu bio zapostavljen, dok je poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić rekao da to nisu sredstva Vlade ni Investiciono-razvojne banke, već građana RS-a, jer potiču od prodaje "Telekoma Srpske".

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić smatra da je u Vladinom dokumentu trebalo napisati i da je nekoliko hiljada radnika već ostalo bez posla u RS-u, a da se "na prste ruke" mogu nabrojati konkretne mjere u tom dokumentu.

Poslanik SRS RS-a Milanko Mihajlica upozorio je da je prije sedam godina Skupština RS-a zadnji put raspravljala o stanju u privredi, te da su uporno izbjegavane njegove inicijative da to pitanje bude uvršetno na dnevni red sjednica parlamenta.

Poslanici SNSD-a smatraju da ne stoje pritužbe opozicije, a da su sve mjere usmjerene posticanju investicija i transparentne su.

U skupštini je i dalje rasprava o ovoj tački, a za diskusiju se javio veliki broj poslanika.

Osim mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS-a, Skupština RS-a trebalo bi da utvrdi i stav o ustavnom položaju Brčko Distrikta u Ustavu BiH s ciljem okončanja režima supervizije i arbitraže.

Ovo posebno skupštinsko zasjedanje bit će nastavljeno i sutra.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši