HOCE LI PORODICE ZRTAVA NESMETANO UCI U NEKADASNJI LOGOR?

Hoće li porodice žrtava nesmetano ući u nekadašnji logor?
Preživjeli logoraši strahuju da će i na 17. godišnjicu stradanja zateći zatvorena vrata…
18.02.2009.godina

Kako se bliži 17. godišnjica stradanja Bošnjaka Bratunca, porodice stradalih i preživjeli logoraši se pitaju da li će im, kako je i dogovoreno, prvi put biti odobren ulazak u fiskulturnu salu nekada Osnovne škole "Vuk Karadžić", sada "Branko Radičević", u kojoj je stradalo oko 200 civila.

Kako preživjeli logoraši i ove godine ne bi zatekli zatvorena vrata kroz koja su 10. i 11. maja 1992. godine uvedeni u salu, predsjednik Kluba SDA-SDP u Narodnoj skupštini RS i preživjeli logoraš Ramiz Salkić uputio je poslaničko pitanje ministru prosvjete i kulture Antunu Kasipoviću.

– Šta je urađeno po pitanju zaključaka koji su usvojeni na zajedničkom sastanku ministra Kasipovića sa direktorom OŠ "Vuk Karadžić" i rukovodstvom Fondacije "Mezarje Bratunac 92." – pitao je Salkić, ističući da je ministar u usmenom odgovoru na sjednici NSRS iskazao očekivanje da će obilježavanje godišnjice proći dostojanstveno.

Kasipović očekuje razumijevanje i uprave škole i porodica stradalih da tome doprinesu te ističe da je na školi da obezbijedi ono što je dogovoreno zaključcima. Salkić podsjeća da je tada Kasipović kazao da se porodicama žrtava svakog 11. maja mora odobriti ulazak u salu i izložba fotografija sa razmjene.

Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja preživjelih logoraša Bratunaca, od ministra očekuje da će ostati pri svojim obećanjima, kao i to da će sve što je obećao i provesti u djelo.

Monografija

– Dogovoreno je i da će ministar u saradnji sa rukovodstvom škole pokrenuti proceduru za vraćanje prijeratnog naziva školi. Jedan od zaključaka je bio i taj da se pokrene izrada monografije škole, u kojoj će stajati i onaj dio koji se odnosi na stradanje Bošnjaka u fiskulturnoj sali 1992. godine – priča Salkić.

Čekaju inicijativu

Jovan Nikolić, direktor OŠ "Branko Radičević", kazao je da rukovodstvo škole čeka inicijativu ministra Kasipovića.

– Pozvali smo ministra da dođe u Bratunac kako bismo razgovarali o toj temi – kaže Nikolić.                               

Autor: Ms. MUSTAFIĆ

Komentariši