HDZ 1990 PREDLOZIO DRZAVNOM PARLAMENTU FORMIRANJE RADNE SKUPINE ZA IZRADU NOVOG USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE

HDZ 1990 predložio državnom parlamentu formiranje radne skupine za izradu novog ustava BiH Ispis E-mail
18.02.2009.godina
Image
Zastupnici i delegati HDZ-a 1990 u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su državnom parlamentu inicijativu za formiranje radne skupine koja bi imala zadatak da pripremi tekst novog ustava BiH.

Inicijatori ističu da je PSBiH jedina institucija u kojoj je moguće donošenje novog ustava te navode da bi radna skupina koju predlažu bila sastavljena od predstavnika vladajućih i opozicionih stranaka te stručnjaka i civilnog društva.

Zastupnik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je na pres-konferenciji da su se stekli svi uvjeti da državni parlament preuzme ključnu odgovornost u procesu donošenja novog ustava, a posebno imajući u vidu činjenicu da ova godina nije izborna.

Raguž je pojasnio da je cilj donijeti novi ustav koji će osigurati samoodrživost, stabilnost i evropsku budućnost BiH u kojem bi se na standardiziran način riješila individualna i kolektivna prava konstitutivnih naroda i građana.

Kazao je da HDZ-e ne može dati "bjanko podršku" trenutnim razgovorima koje vode lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a o ustavnim promjenama dok ne vidi službene prijedloge.

Evidentno je da se do tih prijedloga vrlo teško dolazi, s obzirom na različite interpretacije sudionika koje zbunjuju javnost i otvaraju nove dileme koje dovode u pitanje kredibilitet procesa ustavnih reformi, naveo je Raguž.

Zastupnici i delegati HDZ-a 1990 u državnom parlamentu naglašavaju da su spremni da se u ovom procesu donošenja novog ustava ugradi odredba prema kojoj ne može biti govora o razgradnji BiH.

Pojašnjavaju da ono o čemu se ne može raspravljati jeste suverenitet, integritet i cjelovitosti BiH i da nema upotrebe sile u rješavanju ovog pitanja.

Raguž, međutim, navodi da ova stranka ne vidi nijedan razlog da se "stigmatizira pojam federalizma", navodeći da to može značiti i koncept tri federalne jedinice i koncept pet, šest i više federalnih jedinica.

-To je stvar pregovora i kompromisa i svjesni smo da svako mora nešto dati od sebe za cjelinu, ustvrdio je Raguž.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši