GREGORIAN – ENGLISH: STO PRIJE USVOJITI USTAVNI AMANDMAN O BRCKOM

Gregorian – English: Što prije usvojiti ustavni amandman o Brčkom Ispis E-mail
17.02.2009.godina
Image
Vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian i ambasador SAD u BiH Charles English pozvali su Parlamentarnu skupštinu BiH da što prije usvoji amandman, prema kojem bi se distrikt Brčko bio uvršten u Ustav BiH.

English je naglasio da američka Vlada podržava tekst amandmana, koji je predložio Savjet ministara BiH, te istakao da SAD već dugo sarađuju sa građanima Brčkog na izgradnji multietničke, demokratske i prosperitetne budućnosti za distrikt, saopšteno je iz OHR-a

"Ovaj amandman pomoći će da taj cilj bude osiguran i zato ima našu podršku", istakao je English, koji se zajedno sa Gregorianom danas sastao sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednicima poslaničkih klubova u ovom domu.

Gregorian, koji je i supervizor za Brčko, istakao je ovom prilikom da je tekst amandamna, koji je predložio Savjet ministara BiH u skladu sa odlukama Arbitražnog tribunala i da omogućava distriktu efikasan pristup Ustavnom sudu, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara BiH utvrdio je 12. februara Prijedlog amandmana 1 na Ustav BiH, koji se odnosi na inkorporisanje distrikta Brčko u najviši pravni akt BiH i na taj način omogućava zaštitu Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić tada je izrazio nadu da će Parlamentarna skupština BiH uskoro usvojiti ovaj amadman, kojim se ispunjava jedan od pet ciljeva Savjeta za provođenje mira koji je pred BiH postavljen za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

(Svevijesti.ba/Srna)

Komentariši