EU KONSTATIRALA KOLAPS PROIZVODNJE

EU KONSTATIRA KOLAPS PROIZVODNJE Ispis
18.02.2009.godina

foto_dana_g8a.jpg 

Gospodarska kriza izazvala je u svim industrijskim granama neviđeni pad proizvodnje. Tako glasi ocjena Europske komisije koja u internoj analizi bez prikrivanja istine prikazuje stvarno stanje. « Razmjeri i …

… brzina krize su sasvim novi », izjavio je Günter Verheugen, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za industriju prilikom prezentacije analize stanja europskog gospodarstva pred članovima Kolegija Europske komisije.

Studija Europske komisije na pojedinačnim primjerima iz prerađivačke idustrije i građevinskog sektora opisuje da je financijska i gospodarska kriza dovela do smanjenja proizvodnje i prodaje u do sada neviđenim razmjerima. Indeks poslovne klime BCI kojeg opća uprava za gospodarstvo i financije Europske unije vodi od 1985.godine pao je na najnižu razinu od svojeg uvođenja prije 24 godine.

Prije svega autoindustrija u kojoj je izravno zaposleno 2,2 milijuna građana a indirektno čak 12 milijuna ljudi, snažno je pogođena s problemom kreditiranja. « Opći pristup kreditima za autoindustriju igra važnu ulogu, jer 60 do 80 posto vozila kupuje se kreditima », stoji u analizi.

Sve češće nemoguće doći do kapitala

Za proizvođače je često puta vrlo teško doći do kapitala. Tako francuski proizvođači PSA (Peugeot i Citroën) te Renault nisu mogli dobiti novac od ulagača, jer se investitori trenutno zanimaju za sigurnije državne zajmove i na taj način odbacuju zahjteve poduzeća sa tržišta.

Dramatično je stanje kod teretnih vozila, navodi studija. Mjesečne narudžbe u EU od 38.000 u siječnju 2008.godine smanjile su se na 600 u studenom. « Ne treba naglašavati da dnevni kapacitet proizvodnje samo jednog europskog proizvođača iznosi 900 vozila », stoji u analizi.

Ugrožena sigurnost hrane i stabilnost cijena

Autori studije ističu dalje kako kriza ima katastrofalne posljedice za proizvodnju i sigurnost hrane : « Kombinacija cijena koje padaju u poljoprivredi i sve manji pristup kreditima moglo bi imati negativne posljedice za poljoprivredu najsiromašnijih zemalja. To za sobom povlaći ozbiljne posljedice za sigurnost hrane i stabilnost cijena ».

Na području čelične industrije ekonomisti Komisije bilježe pad nadrudžbi od 43 do 57 posto. Pad ima svoje uzroke i zbog agresivne prodajne politike kineskih proizvođača. Istodobno studija upozorava kako Kina, Rusija, Indija i SAD sve više izoliraju svoja tržišta od čelika iz Europske unije. Verheugen je upozorio vlade članica Unije kao i vlastitu instituciju da ne « srljaju » u slijepi akcionizam, jer su financijske mogućnosti EU-a i članica ograničene.

Predsjednik Europske komisije Barroso i predsjedavajući Europskog vijeća Topolanek za 1.ožujka sazvali su izvanredni sastanak na vrhu EU-a o financijskoj i gospodarskoj krizi koji će se održati u Bruxellesu, a u svibnju bi se u Pragu održao i izvanredni summit Unije o socijalnim pitanjima i zapošljavanju.

Biznis.ba / Dw-world.de

Komentariši