DO 3,5 MILIJUNA GRADJANA EVROPSKE UNIJE MOGLO BI U 2009.GODINI “OSTATI BEZ POSLA”

3,5 MILIJUNA GRAĐANA BEZ POSLA Ispis
 18.02.2009.godina

ImageDo 3,5 milijuna građana Europske unije moglo bi u 2009. ostati bez posla zbog tekuće gospodarske krize, upozorila je Europska komisija. U nadolazećim se mjesecima očekuje daljnje pogoršavanje …

… okolnosti na tržištima rada, uz ukupan pad zaposlenosti od 1,6 posto ili nekih 3,5 milijuna radnih mjesta, ističe se u prvom mjesečnom izvješću Europske komisije o tržištu rada EU-a.

Očekuje se da će nezaposlenost diljem 27-članog bloka, procijenjena na 7,0 posto u 2008., do kraja 2010. porasti na gotovo 10 posto, ističe nadalje Komisija u svojem izvješću. Najavljeni gubici radnih mjesta sada daleko nadmašuju očekivanja o rastu broja zaposlenih.

Posljedice krize najsnažnije će pogoditi metalurški, automobilski, financijski i logistički sektor, koji su samo u posljednjem tromjesečju 2008. izvijestili o više od 100.000 otkaza.

Međutim taj bi pad barem djelomice mogao biti nadoknađen otpornošću ključnog maloprodajnog sektora, koji nastavlja stvarati značajan broj radnih mjesta, ističe nadalje Komisija.

Najnovije mjesečno izvješće odgovor je Komisije na tekuću krizu, s primarnom namjerom da se zakonodavcima i javnosti omogući brzi pristup pouzdanim informacijama o situaciji na tržištima rada u Uniji.

Biznis.ba / Hrt.hr 

Komentariši