DAN NEZAVISNOSTI KOSOVA

Dan nezavisnosti Kosova

Proslavljanje godišnjice nezavisnosti, Priština

17.02.2009.godina

Danas se navršava godinu dana od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Svečanom sednicom Skupštine Kosova i mnogim drugim manifestacijama obeležava se prva godišnjica proglašenja nezavisnosti. Čelnici institucija su se založili za nastavak priznanja nezavisnosti i regionalnu saradnju.

Kosovo je pre godinu dana donelo najvažniju odluku u svojoj istoriji, izjavio je predsednik Fatmir Sejdiu na svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom godsišnjice proglašenja nezavisnoti. Nakon te odluke, kaže Sejdiu, počelo je međunarodno priznanje a Kosovo je postalo subjekt među državama sveta.


“17. februara je zatvorena najproblematičnija stranica naše istorije, koja sadrži ljudsku bol i uništavanja. To je dovelo do hiljade žrtava među kojima su i nestala lica još od juna 1999. godine”, rekao je Sejdiu.

 

Predsednik je kazao da je ostvaren veliki projekat za koji su zalagali Ibrahim Rugova, kao duhovni i politički lider nezavisnosti i Adem Jašari heroj oslobodilačkog rata. Podsetivši da je u protekloj godini stupio na snagu Ustav Kosova, da su usvojeni državni simboli i da su Kosovo priznale 54 zemlje sveta, predsednik Sejdiu je istakao:

)“Posebno pozitivno ocenjujemo odluke o priznanju od strane susednih zemalja Makedonije i Crne Gore, dobre i prijateljske odnose sa svim zemljama u prvom redu sa našim prvim susedima sami tim i Srbijom.”

Predsednik je, pritom, naglasio da se priznavanja od strane susednih zemalja nisu završila zato što Srbija ne samo što ne prihvata realnost već nastavlja sa tendencijama da destabilizuje Kosovo, naročito njegov severni deo.

 

 

Na sednici su pored Sejdiua govorili i predsednik parlamenta Jakup Krasnići, premijer Hašim Tači, Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt. Srpski poslanici nisu prisustvovali sednici.

 

Vekovna težnja za nezavisnošću je ostvarena u dogovoru sa međunarodnom zajednicom, naglasio je Krasnići.

 

“Pre godinu dana su krunisani vekovni napori za slobodom. Danas se sećamo svih muškaraca i žena koji su se žrtvovali za nezavisnost”, rekao je Krasnići.

 

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je prva godina nezavisnosti bila uspešna i puna izazova, tokom koje su postavljeni temelji suverene i multietničke države.

 

“Godinu za nama obeležila su postignuća, ponos i istorijski uspeh Kosova. Vlada, građani, međunarodni partneri, SAD, EU, NATO, i svi koji podržavaju Kosovo zajedno su radili da Kosovo postane razvijena, demokratska država i još bolja u budućnosti”, rekao je Tači.

 

 

Priština danas….

Povodom prve godišnjice nezavisnosti lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da su izazovi i nezadovoljstva brojni.

 

 

“Ne možemo da budemo dobro ako država Kosovo nije dobro. Ne možemo biti mirni ako Kosovo nema svoju teritorijalnu sigurnost”, rekao je Haradinaj.

 

Međunarodni predstavnici na Kosovu danas su se sastali sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem, i čestitali im godišnjicu proglašenja nezavisnosti.

 

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt čestitao je institucijama na napretku i sprovođenju plana Martija Ahtisarija.

 

“Želim da vam čestitam na napretku koji je postugnut od proglašneja nezavisnosti. Kosovo će biti slobodna i demokratska država svih zajednica”, rekao je Fejt.

 

U ime država članica grupe “Kvint” za Kosovo, godišnjicu nezavisnosti čestitala je ambasadorka SAD Tina Kajdanov.
 

Danas u Prištini…

“Želim da čestitam narodu Kosova i liderima na godišnjici nezavisnosti. Narod Kosova treba da bude ponosan zbog obavljnog posla. Mi ćemo nastaviti da vas podržavamo”, rekla je Kajdanov.

 

 

Lideri Albanaca su poručili da Kosovo ima jasnu evroatlantsku perspektivu i da će manjinama biti garantovana sva prava. Proslava godišnjice nezavisnosti protiče u miru. Stotine Albanaca slave na ulicama i trgovima noseći zastave Kosova, Albanije, SAD, EU. Tokom večeri biće održan koncert u centru Prištine, dok u 22 sata u svim gradovima biće organizovan vatromet. U srpskim sredinama je pojačano prisustvo policije.

Danas u Prištini…

Komentariši