VINKO PULJIC IZNENADJEN BIVSOM AMERICKOM ADMINISTRACIJOM U VEZI POZNAVANJA STANJA U BiH

Puljić iznenađen bivšom američkom administracijom u vezi poznavanja stanja Hrvata u BiH Ispis E-mail
14.02.2009.godina
Image
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je u intervjuu za KTA da je bio iznenađen bivšom američkom administracijom o tome koliko poznaju situaciju u vezi Hrvata u BiH.

"Bivša administracija me je iznenadila. Nekadašnja državna tajnica Condoleezza Rice i njezini suradnici, a prije svega Rosemary DiCarlo koja je bila zadužena za ovo područje. Gledao sam izvješće u kojem se govori o Srbima, Bošnjacima i Romima, a Hrvata u tom izvješću uopće nema. Zato sam bio začuđen", kazao je kardinal Puljić nakon što se vratio iz višednevne posjete Washingtonu i New Yorku, gdje je, među ostalima, razgovarao s političkim predstavnicima te države.

Vrhbosanski nadbiskup je dodao da je u razgovoru s novoimenovanim čovjekom američke administracije za ovo područje dobio dojam da je "istinski voljan podržati nastojanje da se ispravi nanesena nepravda".

"Također su kongresmeni Chris Smith i Georg Radanovich te senator hrvatskog podrijetla Mark Begich pokazali spremnost zauzimati se da se nova američka administracija više uključi u Bosnu i Hercegovinu te, kako je već spomenuo američki veleposlanik u BiH Charles English, dadnu istinsku potporu procesu europske integracije", kazao je kardinal Puljić.

Napomenuo je da je u razgovorima često spominjao nepravednost Daytonskog sporazuma, te njegovu štetnost na Hrvate u BiH.

"Morao sam upoznati svoje sugovornike da Daytonski sporazum nije proveden te da, kad god je mijenjan, mijenjan je na štetu Hrvata. Tako smo izgubili mogućnost jednakopravnosti i u Republici Srpskoj i u Federaciji. Zato sam govorio kako smatram da taj sporazum ne može biti temelj ustava nego da treba donijeti novi ustav koji bi jamčio jednakopravnost i suverenost sva tri konstitutivna naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine", kazao je kardinal Puljić, dodavši da je na sastancima posebice spominjao "ne povratak prognanika u svoje domove, posebno kada je riječ o Republici Srpskoj".

"Sama statistika govori koliko je prognanih i koliko je povratnika. Posebno sam upozorio na nemogućnost povratka zbog manjka političke volje i potpore za održivi povratak jer su, od svih sredstava koja su ugrađivana u povratak, najmanje dobili Hrvati. Dobro bi bilo vidjeti je li točno da je samo 2 posto sredstava ugrađeno za povratak Hrvata u Bosni i Hercegovini posebno kada je riječ o povratku u Republiku Srpsku. Još je važnije naći način da se i onima koji su tamo osigura životna i imovinska sigurnost jer i danas imaju poteškoća zbog inertnosti mjesne vlasti da zaštiti ljude koji su se vratili", kazao je kardinal Vinko Puljić u intervjuu za KTA.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši