NARODNA BOSNJACKA STRANKA: PREsUDA IMAMU IZ GLUHE BUKOVICE – SLUCAJ BEZ PRESEDANA U POVIJESTI ISLAMSKE ZAJEDNICE

NBS: Presuda imamu iz gluhe bukovice slučaj bez presedana u povijesti IZ-a Ispis E-mail
14.02.2009.godina
Image
Narodna bošnjačka stranka (NBS) smatra da je presuda za pedofiliju imamu iz Gluhe Bukovice slučaj bez presedana u povijesti Islamske zajednice, kojim je nanesen veoma težak udarac svim muslimanima, posebno časnim imamima.

NBS je mišljenja da se mora sazvati vanredni Sabor IZ-a na kojem će biti razmotrene sve implikacije ovoga slučaja, te donesene adekvatne mjere kako se ovaj slučaj ne bi odrazio na vjerski život, posebno na vjeronauku u mektebima.

Ova stranka podržava izrečenu mjeru suspenzije osuđenom imamu, te smatra da bi travnički muftija Nusret efendija Abdibegović trebao podnijeti ostavku zbog indolentnog odnosa i pokušaja zataškavanja ovog slučaja.

– Ostavku muftije Abdibegovića smatramo opravdanom tim prije jer su imami Travničkog muftijstva opterećeni i frustirirani još nekim aferama koje su imale negativne konotacije i posljedice po vjerski život na tom području, stav je NBS-a.

Ova stranka apelira na sigurnosne službe BiH da se ozbiljnije uključe u istrage ovog i još nekih slučajeva na ovom području, kao što su slučajevi Maktouf i Ali Hamad, koje bi "neprijateljski mediji i obavještajane službe mogle iskoristili u svrhu antiislamske propagande i zastrašivanja muslimana".

– Veoma je znakovito da je u dva spomenuta slučaja bio advokat Duško Tomić, osoba osumnjičena za saradnju s obavještajnim službama jedne susjedne države, tvrdi NBS.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši