EVROPSKI POSLANIK PROTJERAN IZ VENECUELE

Evropski poslanik protjeran iz Venecuele Ispis E-mail
14.02.2009.godina
Image
Špansko ministarstvo vanjskih poslova pozvat će u najkraćem mogućem roku venecuelanskog ambasadora kako bi mu izrazilo protest protiv postupka protjerivanja španskog europoslanika iz Venecuele, doznaje se u subotu iz španskih diplomatskih izvora.

"Izrazit ćemo protest španske vlade protiv postupka" prema Luisu Herreri iz Španske narodne stranke, precizirao je ovaj izvor.

Luis Herrero je protjeran u petak navečer iz Venecuele, nakon što je izjavio da je predsjednik Hugo Chavez diktator i nakon što je kritizirao nacionalno izborno vijeće, saopćilo je venecuelansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Evropski poslanik Luis Herrero je pozvan da napusti zemlju po odluci izborne vlasti i uz uobičajeno poštivanje ljudskih prava", navodi se u saopćenju ministarstva.

Poslanik je boravio u Venecueli na poziv demokršćanske stranke Copei kao posmatrač referenduma koji se održava u nedjelju o ustavnom amandmanu koji će omogućiti predsjedniku, guvernerima, općinskim savjetnicima i gradočelnicima da prezentiraju svoje kandidature bez ograničenja mandata.

(Svevijesti.ba/Fena)

Komentariši