BRAJKOVIC: PRIJETI GASENJE POLOVINI PROIZVODNJE U ALUMINIJU

BRAJKOVIĆ: PRIJETI GAŠENJE POLOVINI PROIZVODNJE U ALUMINIJU Ispis
14.02.2009.godina

mijo_brajkovic.jpg

Aluminij d.d. Mostar u posljednjih godinu dana od najvećeg giganta u državi počeo se pretvarati u tvrtku koja bezuspješno moli državu za pomoć. U ovakvu situaciju Aluminij je zapao zbog, kako kažu, velike …

…količine novca koju izdvajaju za skupu električnu energiju sa stranog tržišta, te zbog pada cijene aluminija. Također ogromno otežanje za upravu i Sindikat ove tvrtke predstavlja dugotrajan proces privatizacije kojemu se ne nazire kraj.

O aktualnim pitanjima i problemima s kojima se susreće Aluminij razgovarali smo s generalnim direktorom Aluminija d.d. Mostar Mijom Brajkovićem.

Jesu li točni navodi da će uskoro Aluminij d.d. Mostar ugasiti 46 posto svoje proizvodnje, te postoji li bojazan od otpuštanja radnika?

– Kako sada stvari stoje, ne popravlja se situacija u aluminijskoj industriji i uopće. Ako se nastavi ovakav trend Aluminij će biti prinuđen smanjiti proizvodnju za još jednu četvrtinu. Za sada ne razmišljamo o otpuštanju radnika jer je to zadnja mjera koju ćemo učiniti.

Nažalost, Aluminij se bori sam sa svim svjetskim nedaćama. Federacija, u kojoj je jedina industrija u razvoju administracija i birokracija, ne razmišlja o proizvodnji. Bavi se samo socijalnim slučajevima i problemima u koje je zapala svojom pogreškom. Bez izvoza i proizvodnje nema države, ona sječe granu na kojoj sjedi.

Kakva je trenutačno situacija u tvrtci, te na koji način planirate prevladati sve poteškoće koje Vam nameću tržište i aktualna politika?

– Mi planiramo sve što je u našoj moći. Smanjili smo plaće menadžmentu za 15 posto, a radnicima za 10 posto. Svi troškovi, kao i strani izvođači radova svedeni su na minimum.

Aluminij je na neki način bio pripravan na određene krizne situacije jer je stalno ulagao u modernizacije, povećanje produktivnosti i smanjenje troškova. Vodilo se računa o zapošljavanju tako da uglavnom nemamo viška zaposlenih i više ništa ne zavisi od nas. Pogledajte što radi Crna Gora, Hrvatska i Slovenija sa svojom aluminijskom industrijom. Svim silama se trude da održe proizvodnju jer što bi se dogodilo da nestane proizvodnja koja zapošljava veliki broj radnika.

Poznato je da je Aluminij jedino poduzeće u BiH koje kupuje električnu energiju na stranom tržištu. Kakav je trenutačno Vaš odnos s federalnom Vladom i resornim ministarstvom po ovom pitanju, te hoće li se ovakav vid nabavke električne energije nastaviti i ubuduće?

– Što se tiče električne energije činjenica je da smo mi zadnje dvije godine od Vlade i FERK-a upućeni da na tržištu kupujemo dio struje, u isto vrijeme Elektroprivrede izvoze električnu energiju. Mi ne tražimo ništa posebno, samo želimo isti tretman kao i svi drugi potrošači priključeni na visoki napon u Federaciji.

Međutim, ukoliko država ocijeni da joj je 40 MW bolje izvesti, nego prodati Aluminiju i da ima više koristi od toga, nego da Aluminij radi punim kapacitetom, da poveća izvoz, da ne umanjuje doprinose, da ne otpušta radnike, onda je to opravdano. To je tržište. Ali što ako to nije tako, onda netko mora snositi odgovornost. Ne zaboravite da je Aluminij tarifni potrošač i da ga Elektroprivreda mora opskrbljivati i da je prošle godine izgubio 14 milijuna eura zato što je išao na tržište.

Hoće li se nastaviti i ubuduće ovakvo stanje zavisi koliko će ova Federacija egzistirati s ovakvom pameti.

U posljednjih mjesec dana privatizacija Aluminija d.d. Mostar postala je upitna. Kakav je Vaš stav po tome pitanju, te hoće li i čijom krivnjom Aluminij izgubiti zadnju šansu za povoljnu prodaju?

– Kao što znate, Aluminij je pristao da zajedno s Vladom prodaju 88 posto kapitala. Održano je 35 sjednica mješovite komisije. Komisija je uvijek bila jedinstvena. Raspisan je javni tender, odabran najbolji ponuđač. Dobilo bi se 300 milijuna dolara, a od toga 130 milijuna u gotovini i 170 milijuna za nove investicije. Zaposlilo bi se 150 novih ljudi, a svim bivšim radnicima bi se isplatilo obeštećenje i uvezao radni staž i to ne iz proračuna. No, to se uporno od Vlade izbjegavalo a sve s političkom pozadinom. Prosudite sami tko je krivac.

Gase se još 64 elektrolitičke ćelije

Napomenimo kako je sredinom prosinca prošle godine Aluminij ugasio jednu četvrtinu proizvodnje, odnosno 64 elektrolitičke ćelije, što predstavlja 25 posto ukupne proizvodnje ove tvrtke. Prema novim najavama generalnog direktora Aluminija Mije Brajkovića uskoro bi moglo biti ugašeno novih 64 ćelije, što bi značilo to da Aluminij gasi polovicu svoje proizvodnje.

Biznis.ba / Dnevni list

Komentariši