ZELE DA SE MUP RS NAORUZA BEZ KONTROLE

Žele da se MUP RS naoruža bez kontrole
Na djelu i opstrukcije kako bi se Bošnjaci zadržali pod viznim režimom…
03.02.2009.godina

Više niko ne broji koliko puta su do sada predstavnici Republike Srpske u Državnom parlamentu oborili prijedloge zakona o graničnoj i o kontroli kretanja naoružanja. To su učinili i jučer, na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

Član Komisije Adem Huskić ogorčen je što o tim prijedlozima zakona Komisija jučer uopće nije ni raspravljala "zbog tvrdog stava iz RS kako to ne može i neće proći".

– Sada je očito kako se predstavnici RS, pod krinkom da je riječ o prijenosu nadležnosti, protive prijedlogu zakona o kontroli kretanja naoružanja samo da bi omogućili nesmetano naoružavanje MUP-a RS i zaštitarskih agencija u manjem bh. entitetu bez kontrole države – izjavio je Huskić za "Dnevni avaz".

Inače, OHR, UNDP, EUPM, NATO su ranije zajedničkom izjavom demantirali predstavnike RS navodeći da nije riječ ni o kakvom prijenosu nadležnosti sa entiteta na državu, već sa EUFOR-a, koji trenutno kontrolira kretanje oružja u BiH, na Ministarstvo sigurnosti BiH.

– S druge strane, neprihvatljivo je da već devet mjeseci poslanici iz RS koče i zakon o kontroli granica, što je jedan od uvjeta za ukidanje viznog režima. To se radi svjesno kako bi se otežalo Bošnjacima da dođu do bezviznog režima, jer većina Hrvata te povlastice već ima zahvaljujući putovnicama, što će uskoro, kako se najavljuje, dočekati i svi koji imaju srbijanske pasoše – rekao je Huskić.

Komisija je jučer podržala izmjene Zakona o policijskim službenicima i odluke o učešću pripadnika Oružanih snaga u misiji u Afganistanu i postavljanju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta u Oružanim snagama BiH.

Hapšenje Vukovića

Komisija je jučer od Ministarstva sigurnosti zatražila detaljnu informaciju o hapšenju pomoćnika državnog ministra sigurnosti Vjekoslava Vukovića, koji je od sredine prošlog mjeseca u pritvoru u Rijeci.

O tome je Komisije trebala raspravljati jučer, ali će sačekati dok Ministarstvo ne dostavi podatke.

Autor: S. Š.

Komentariši