SDP BRCKO OPSTRUISE RAD PARLAMENTA

SDP Brčko opstruiše rad parlamenta Ispis E-mail
03.02.2009.godina
Image
Zamjenik predsjednika Opštinskog odbora SDS-a u Brčkom Ratko Stjepanović rekao je danas da je, zahvaljujući opstrukciji SDP-a, Skupština distrikta ponovo spriječena da izabere predsjednika i potpredsjedika parlamenta i gradonačelnika Brčkog, čime je prekršen i Statut distrikta.

Prema njegovim riječima, prekršeni su Statut distrikta Brčko i Poslovnik o radu Skupštine koji predviđaju da se izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine i gradonačelnika ne može blokirati, jer je to moguće izvršiti i sa običnom većinom u trećem krugu glasanja.

Stjepanović je na konferenciji za novinare rekao da SDP, manipulisanjem predsjedavajućim Skupštine Avdom Aljićem i nedozvoljavanjem da se pristupi glasanju, želi da ucijeni poslanike kako bi podržali izbor Mirsada Đape za predsjednika parlamenta.

"Za to vrijeme Vlada distrikta u tehničkom mandatu, na čelu sa gradonačelnikom Đapom, raspisuje trogodišnji tender za prevoz učenika vrijedan 12 miliona KM iako budžet za 2009. godinu nije usvojen", rekao je Stjepanović.

Prema njegovim riječima, SDS je odlučno protiv izbora Mirsada Đape za predsjednika Skupštine, jer ga SDS i njegovi koalicioni partneri PDP, SRS RS i DNS smatraju najodgovornijim za neefikasnost, korupciju i nepotizam u Vladi distrikta tokom protekle četiri godine.

"Predložićemo svim parlamentarnim strankama da, u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine, umjesto Avde Aljića za predsjedavajućeg Skupštine bude određen drugi najstariji poslanik koji to želi, jer je ovo Aljićevo drugo napuštanje sjednice dokaz da on ne želi da obavlja ovaj posao u skladu sa Poslovnikom", rekao je Stjepanović.

On je napomenuo i da će koalicija na čelu sa SDS-om tražiti od supervizora Rafija Gregorijana da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, sankcioniše "očiglednu opstrukciju provođenja izbornih rezultata koju vrši SDP".

Treći nastavak konstitutivne sjednice Skupštine distrikta Brčko, koja je započela 19. novembra, prekinut je sinoć već na samom početku, tako da poslanici nisu izabrali gradonačelnika, te predsjednika i potpredsjednika parlamenta.

Čim je Aljić, koji je predsjedavao konstitutivnom sjednicom, konstatovao da su ispunjeni uslovi za njeno održavanje, za riječ se javio poslanik SDP-a Izet Banda koji je predložio da zasjedanje bude odgođeno za nekoliko dana, jer nije u dovoljnoj mjeri pripremljeno. Odmah potom Aljić je napustio mjesto predsjedavajućeg.

Na pripremnim sastancima predstavnika parlamentarnih stranaka, koji su prethodili jučerašnjoj sjednici, predstavnici SDP-a za predsjednika Skupštine predlagali su samo Mirsada Đapu, dok su sve vrijeme protiv njegove kandidature bili predstavnici SDS-a.

(Svevijesti.ba/Srna)

Komentariši