ODRZANA SJEDNICA ZAJEDNICKE KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE PSBiH

Održana sjednica zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Ispis E-mail
03.02.2009.godina
Image
Zajednička komisija za evropske integracije je danas, povodom zahtjeva Kolegija Predstavničkog doma vezanog za Inicijativu o razmatranju „Izvještaja o napretku BiH u 2008. godini", usvojila zaključak kojim poziva zajednički kolegij oba doma PSBiH da u roku od 30 dana zakaže tematsku sjednicu oba doma na kojoj će predsjedavajući Vijeća ministara podnijeti „Izvještaj o ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i provođenju prioriteta iz Evropskog partnerstva s BiH".

Komisija je podržala preporuke iz dokumenta „Evropa bez barijera: Preporuke UNHCR-a Republici Češkoj povodom njenog predsjedavanja Evropskom unijom", podržavajući namjere da se u vrijeme češkog predsjedavanja EU osigura progres ka uspostavi zajedničkog evropskog sistema azila, što podrazumijeva poboljšanje standarda zaštite izbjeglica u Evropi.

Zaključeno je i da se Sekretarijat PSBiH zaduži da ove preporuke dostavi svim poslanicima i delegatima, jer mogu pomoći u nastojanju da BiH ispuni obaveze prema međunarodnom i pravu Evropske unije u vezi s azilom i slobodom kretanja.

Usvojen je Zaključak kojim se Predstavnički i Dom naroda pozivaju da na dnevni red svojih sjednica stave „Informaciju o provođenju obaveza iz Mape puta", a povodom izraženog nepovjerenja u sistem personalizacije putnih isprava.

Na današnjoj sjednici su razmatrane preporuka za izmjene Poslovnika Predstavničkog i Doma naroda o nadležnostima Zajedničke komisije za evropske integracije i usvojen je zaključak da do naredne sjednice članovi Komisije daju sugestije na predložene izmjene Poslovnika, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Komentariši