DODIK I COVIC USUGLASILI KARTE!?

Dodik i Čović usuglasili karte!? Ispis E-mail
03.02.2009.godina
Image
Dodik i Čović su gotovo usuglasili kartu BiH i teritorijalnu podjelu koja bi podrazumijevala RS kao jednu jedinicu, druga bi bila na područjima Federacije gdje su Hvati većina, a treća u dijelovima BiH gdje dominiraju Bošnjaci. Sarajevo bi prema tom planu bilo Distrikt i glavni grad BiH…

Nakon banjolučkog dogovora Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića o podjeli zemlje na četiri teritorijalne jedinice, odnosno tri jedinice i Distrikt Sarajevo otvorile su se brojne spekulacije o tome koja jedinica će se gdje prostirati i kome će što pripasti. I sami potpisnici dogovora različito tumače dogovoreno, pa Dodik tvrdi da je RS u sadašnjim granicama neupitna, dok Čović i Tihić tvrde da će se razgovarati o cijeloj BiH, piše Dnevni list.

Karte kažu trojica čelnika nisu bile na stolu, nego će se crtati tek u zadnjoj fazi dogovora. Međutim, kako saznajemo od izvora bliskih stranačkim vrhovima HDZ-a BiH i SNSD-a stavovi ove dvije stranke su jako bliski kad je u pitanju teritorijalna podjela zemlje. Dodik i Čović su gotovo usuglasili kartu BiH i teritorijalnu podjelu koja bi podrazumijevala RS kao jednu jedinicu, druga bi bila na područjima Federacije gdje su Hvati većina, a treća u dijelovima BiH gdje dominiraju Bošnjaci. Sarajevo bi prema tom planu bilo Distrikt i glavni grad BiH. Tihićeva vizija je malo drukčija i zamišljena u četiri ekonomske regije : sarajevsku, mostarsku, tuzlansku i banjolučku. Za sada nijedna od ovih vizija, ma kakve god bile, nema potrebnu podršku u BiH, a teško i da će je imati.

 

Različita tumačenja trojice čelnika o ustavnom dogovoru ne prestaju, pa tako Tihić kaže da je protiv ideja da Sarajevo bude Distrikt, jer on i njegova stranka smatraju da Sarajevo treba biti glavni grad BiH. "Protiv toga sam da Sarajevo bude Distrikt, jer želim da bude glavni grad BiH i da ga čini 10 predratnih općina, a nisam ni za to da se Federacija BiH, kako se spekulira u dijelu javnosti u BiH, dijeli na tri teritorijalne jedinice", izjavio je Tihić za paljansku televiziju OSM. On nije izravno odgovorio na pitanje hoće li Republika Srpska u ovom procesu biti dovedena u pitanje, nego je podsjetio na riječi koje je svojevremeno izgovorio u Narodnoj skupštini RS-a da "nitko ne može ni ukinuti, ni promijeniti entitetske granice bez volje entiteta, njihovih institucija i građana".

Čović je jučer za Hrvatski radio također kazao da trojica čelnika prilikom razgovora o teritorijalnoj podjeli zemlje nisu nabrajali općine koje bi pripale kojoj regiji. "To je završna faza našeg rada. Zamislite da smo kazali ta općina će pripasti toj regiji, koje bi frustracije nastale u BiH", kazao je Čović. Na izravno pitanje je li Prudskim sporazumom i banjolučkom izjavom ostaje RS, Čović je uz ostalo odgovorio: "Zbog svog glasačkog tijela, zbog naroda koji prati ovo i iz RS-a i u Federaciji, među Hrvatima i Bošnjacima, izlazimo sa stavovima koji će biti tolerantni jedni prema drugima. Gospodin Dodik je vrlo jasno kazao, sve dok se ne dogovorimo drukčije, ja ću govoriti da je neupitan RS. Gospodin Tihić isto je tako vrlo jasno kazao, sve dok se ne dogovorimo, dok ne bude konačan ustroj definiran pojedine federalne jedinice, govorit će o tome da govorimo o podjeli čitave BiH, o teritoriji čitave BiH", rekao je uz ostalo predsjednik HDZ-a BiH.

Komentariši