ZBOG NAPUSTANJA FORUMA U DAVOSU – ERDOGAN U ISTANBULU DOCEKAN KAO HEROJ

Zbog napuštanja foruma

Erdogan u Istanbulu dočekan kao heroj

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kasno sinoć je u Istanbulu dočekan kao heroj po povratku iz Davosa, gdje je, bijesan zbog žučne rasprave o izraelskoj ofanzivi na Gazu, napustio Svjetski ekonomski forum.
Foto: AFP

Foto: AFP

Hiljade ljudi dočekalo je Erdogana na istambulskom aerodromu "Ataturk" mašući turskim i palestinskim zastavama i skandirajući njegovo ime, prenio je Reuters.

Poslije oštre razmjene stavova sa izraelskim predsjednikom Shimonom Perezom, Erdogan je jučer rekao da misli da se neće vraćati u Davos.

Peres je, tokom debate o Bliskom istoku, odlučno branio trosedmičnu ofanzivu njegove zemlje na Gazu, na šta mu je Erdogan rekao: "Predsjedniče Perez, stariji ste od mene. Možda osjećate krivicu i možda su iz tog razloga vaše riječi tako oštre. Ubijali ste ljude. Sjećam se djece koja su izdahnula."

Izraelski predsjednik je upro prst u turskog premijera i rekao da bi Erdogan isto uradio da rakete svake noći padaju na Istanbul.

Erdogan je zatim zatražio riječ, ali mu je dozvoljeno da govori samo jedan minut jer je već bilo isteklo vrijeme za raspravu.

"Ne vjerujem da ću se vratiti u Davos jer mi ne dozvoljavate da govorim", rekao je on i napustio salu.

Turski mediji su izvijestili, pozivajući se na izvor iz turske delegacije, da se Perez poslije rasprave telefonom izvinio Erdoganu.

"Veoma mi je žao zbog onoga što se desilo. Među prijateljima nekad može da bude nesuglasica. Uvijek sam uvažavao Republiku Tursku i vas kao premijera. Sebe smatram prijateljem Turske i premijera Erdogana", rekao je Perez u petominutnom razgovoru.

Muslimanska Turska, koja ima razvijene odnose sa Izraelom, oštro je kritikovala izraelsku operaciju u Gazi, u kojoj je ubijeno više od 1.300 ljudi.

(FENA)

Komentariši