SDPBiH: SDA I SBiH PODRZAVAJU DODIKA U RUSENJU SUDA BiH

SDPBiH

SDA i SBiH podržavaju Dodika u rušenju Suda BiH

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH ističe da je alarmirana smanjivanjem budžeta Suda BiH za dvadeset posto ispod minimuma neophodnog za funkcioniranje.

– Tu odluku smatramo još jednim u nizu kontinuiranih napada Milorada Dodika i SNSD-a na institucije države BiH među kojima Sud BiH zauzima centralno mjesto. SDP u potpunosti podržava rad Suda BiH i smatramo da je svaki napad ove vrste na tu instituciju ujedno i direktni napad na obračun sa ratnim zločinom, organiziranim kriminalom i terorizmom u našoj zemlji. Nismo, međutim, začuđeni time što Dodik već više od dvije godine iznutra podriva institucije BiH, ali jesmo odnosom drugih stranaka koje su glasale za ovaj budžet, prije svega Stranke za BiH (SBiH) i SDA, kaže se u današnjem saopćenju SDP-a BiH.

SDP također napominje da se BiH ne može izgraditi, kako se navodi, papagajskim ponavljanjem: ”100% BiH” i ”Dodik nema alternativu”, nego dosljednom borbom na izgradnji i razvoju njenih institucija.

– I odnos predstavnika međunarodne zajednice prema Sudu BiH u ovom slučaju predstavlja nastavak politike nezainteresiranosti i nedosljednosti i nemješanja u vlastiti posao, što je najbolje demonstrirao odlazeći visoki predstavnik Miroslav Lajčak, smatra SDPBiH.

(FENA)

Komentariši